Dertig verschillende naties gaan olifantenstroperij verbieden. Onder andere China, de Verenigde Staten, Duitsland en Thailand ondertekenden een overeenkomst tijdens een bijeenkomst in Botswana. Hierin staan veertien maatregelen benoemd om wilde dieren die het slachtoffer zijn van criminaliteit te beschermen.

olifantenstroperij
©Thomas Mokayo

In de overeenkomst staat dat stroperij door de landen behandeld moet worden als een ernstige misdaad. In Azië zullen voorlichtingscampagnes worden gevoerd om de vraag naar ivoor te laten dalen. Ook moet de wetshandhaving over de grens strenger worden.

In 2012 liep het aantal dode olifanten door stroperij op tot 22.000 in Afrika. Dat maakte de Convention on International Trade in Endangered Species (CITES) nog niet zo lang geleden bekend. Uit dit rapport bleek ook dat als de stroperij op deze manier doorgaat, 20% van de olifanten in Afrika binnen tien jaar dood zal zijn. Dit, terwijl de olifantenpopulatie al niet sterk is. Ook zou dit een verandering in het ecosysteem betekenen.

Verschillende manieren om stroperij tegen te gaan, zoals het inhuren van meer park rangers en het ter plekke neerschieten van stropers, hebben niet voldoende geholpen.

Bron ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser