Voor de tweede keer in korte tijd is een bultrug bij Engeland bevrijd uit visgerei. De walvis zwemt sinds eind februari voor de zuidwestkust bij Blackpool Sands en doet zich waarschijnlijk tegoed aan haring en makreel.

Bultrug bij Engeland
Bultrug wordt losgesneden uit visgerei | Screenshot: video BBC

De bultrug voor de Engelse zuidkust lijkt zich goed thuis te voelen. Sinds eind februari is het dier regelmatig te zien en trekt veel bekijks. De aanwezigheid van deze walvissoort is namelijk niet gebruikelijk. James Wrigth, curator van het National Marine Aquarium:

“We zouden verwachten een stuk of vier, vijf bultruggen bij de Schotse eilanden te zien, maar niet zo zeer hier.”

Hoewel de walvis de regio blijkbaar erg aantrekkelijk vindt vanwege het voedselaanbod, is dit niet zonder gevaar. Eind maart raakte de bultrug ook al verstrikt in touwen van vallen voor krabben en kreeften. Vrijwilligers van de British Diverse Marine Life Rescue (BDMLR) en de Royal National Lifeboat Instititution (RNLI) konden de walvis gelukkig bevrijden. Ze sneden de touwen los en het dier ging er snel vandoor.

Afgelopen weekend was het weer raak; de bultrug was weer vast komen te zitten in hetzelfde soort visgerei. Gelukkig waren de reddingsdiensten er nogmaals op tijd bij om de uitgeputte walvis los te snijden. Het dier liet de reddingswerkers goed toe.

Dan Jarvis van BDMLR vertelde aan de nieuwszender BBC:

“Gelukkig was het deze keer veel makkelijker. Met de ervaring die we de vorige keer hebben opgedaan, lukte het de walvis in ongeveer een uur tijd te bevrijden. De walvis was nogal uitgeput, maar het zijn zeer intelligente dieren, dus ik denk dat hij wist dat we hem probeerden te helpen en hij werkte goed mee.”

Jarvis vermoedt dat de bultrug op weg is naar het noorden, wellicht naar IJsland of Noorwegen, maar de kans is groot dat het dier nog even in de buurt blijft als er voldoende plankton en kleine vissen aanwezig zijn.

“Hij is hier al meer dan een maand, dus het voedselaanbod is blijkbaar geweldig.”

Bekijk hier de video van de indrukwekkende reddingsactie in maart:

Bron BBC © Animals Today Angelique Lagarde