De Australische overheid heeft een nieuw doel: voorkomen dat er nog meer Australische dier- en plantensoorten in het wild uitsterven. Eerder bleek uit een rapport dat het aantal bedreigde diersoorten enorm is toegenomen in AustraliëHet is de eerste keer dat een regering een nul-uitstervingsdoel voor planten en dieren in het land heeft aangekondigd om een uitstervingscrisis te stoppen. 

Plan Australische uitstervingscrisis
De kangoeroe is het icoon van Australië | Foto: publiek domein

Ambitieuze doelen

Dit nieuwe doel maakt deel uit van een tienjarenplan om de leefomstandigheden van 110 soorten te verbeteren en om tegen 2027 nog eens 50 miljoen hectare land- en zeegebied te beschermen. Het plan is onderverdeeld in specifieke thema’s zoals het herstel van soorten, de bescherming van leefgebieden, het tegengaan van de impact van invasieve soorten en het afremmen van klimaatverandering. Het gaat om de meest ambitieuze doelen ooit, aldus de Australische minister van Milieu en Water, Tanya Pilbersek. Met het plan hoopt de regering de natuurcrisis te keren. “Onze huidige aanpak werkt niet. Als we blijven doen wat we deden, zullen we dezelfde resultaten krijgen”, zei Pilbersek.

Prioritaire soorten

Natuurbeschermers zijn erg blij met bepaalde aspecten van het plan, waaronder de duidelijke doelstellingen, zoals het doel van nul-uitsterfte. Toch is er ook kritiek. De focus ligt namelijk op een kleine groep prioritaire soorten (110), terwijl er bijna tweeduizend bedreigde soorten zijn. Daarmee zijn de “winnaars al gekozen”. Maar volgens minister Plibersek betekent het aanwijzen van prioritaire soorten niet dat andere dieren en planten over het hoofd worden gezien. “Het betreft echt sleutelsoorten in bepaalde omgevingen. En als we ons op die soorten concentreren, creëren we een soort halo-effect voor het hele ecosysteem waar de plant of het dier deel van uitmaakt.”

Uitstervingscrisis terugdringen

“Het is geweldig om te zien dat Australië zich aansluit bij andere laden, waaronder Nieuw-Zeeland en EU-landen, bij het stellen van een doel van geen enkele nieuwe uitsterfte”, zegt Rachel Lowry, hoofd van natuurbehoud bij WWF-Australië. “Het tegengaan van uitsterfte is haalbaar, vooral voor een rijke natie met de inzet van op wetenschap gebaseerde oplossingen.”

“Wetenschappers schatten dat er jaarlijks 1,69 miljard dollar nodig is om de Australische uitstervingscrisis aan te pakken.”

Onvoldoende

Basha Stasak, natuurprogrammamanager bij de Australian Conservation Foundation, ziet het stoppen met de vernietiging van de leefgebieden als sleutel tot het terugdraaien van het “treurige” record van Australië op het gebied van uitsterven. Om dit doel te bereiken, moeten nationale milieuwetten worden versterkt en is meer financiering nodig. De regering heeft 224,5 miljoen dollar toegezegd voor het programma om de soorten te redden. Volgens Stasak is dit overigens onvoldoende. “Wetenschappers schatten dat er jaarlijks 1,69 miljard dollar nodig is om de Australische uitstervingscrisis aan te pakken.”

Ook Euan Ritchie, hoogleraar natuurecologie en natuurbehoud aan de Deakin University, verwelkomt de nieuwe ambities, maar stelt ook dat het land “nog steeds niet voldoet aan wat nodig is om de achteruitgang van de biodiversiteit en de uitstervingscrisis in Australië te stoppen en te keren.” Zolang de regering nieuwe gas- en kolenreserves blijft openen, wordt het onmogelijk om de crisis op te lossen.

Bron:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma