Zina, een van de orka’s die in 2019 is vrijgelaten uit de Russische ‘Whale Jail’ is gezond en wel in het wild gesignaleerd. Een filmploeg van de BBC spotte haar tijdens het opnemen van een documentaire in de oostkust van Rusland. Het was de eerste keer dat een van de vrijgelaten orka’s in levende lijve werd gezien.

orka
Vrijgelaten orka uit Russische walvisgevangenis gezond en wel gespot in het wild | ©Center for Whale Research

De filmploeg van de BBC was in de Zee van Ochotsk beelden aan het opnemen van orka’s voor de David Attenborough-serie “Frozen Planet II”, toen ze een groep orka’s zagen. Een van de zeezoogdieren had een label aan haar rugvin. Het bleek te gaan om Zina, een van de orka’s die in de oostkust van Rusland gevangen was. Ze zou worden verkocht aan de Chinese amusementsparken.

Grootste vrijlatingsactie ooit

Er werden in totaal tien orka’s en 87 beluga’s vastgehouden in veel te kleine bassins in de baai van Srednyaya, Rusland. Het vrijlaten van deze walvissen uit deze ‘Whale Jail’ was de grootste vrijlatingsactie van walvissen ooit. Onder andere het Whale Sanctuary Project, diverse Russische non-profit groepen, organisaties en internationale adviseurs werkten samen om de Russische regering te overtuigen de dieren vrij te laten.

#GNvdD: Eindelijk einde aan de Russische walvisgevangenis

Dat het iemand van de filmploeg opviel, was niet geheel toevallig. Grigory Tsidulko, een van de medewerkers van de filmploeg, heeft als medewerker van het Whale Aid-reddingsteam meegeholpen aan de vrijlatingsactie. Toen hij tijdens het filmen zag dat een van de orka’s een label droeg, nam hij meer foto’s. Hierna concludeerde hij dat het dier erg leek op Zina, een van de orka’s uit de walvisgevangenis.

Geïntegreerd

Zina maakt het goed en zwom samen met een aantal andere orka’s in een groep. Het is niet bekend of dit haar oorspronkelijke familie is of een nieuwe familie die haar heeft geadopteerd. Hoe dan ook, ze is duidelijk helemaal geïntegreerd en leeft als een vrije wilde walvis in de oceaan – waar ze thuishoort!

Video: Zina, een van de orka’s uit die beruchte walvisgevangenis, zwemt vol vertrouwen samen met andere orka’s in de Zee van Okhotsk.

Succesvol in het wild

Dit is natuurlijk geweldig nieuws en iedereen die betrokken was bij de reddingsactie zal een vreugdesprongetje maken. Ook is het van belang voor de wetenschap dat er nu bewijs is, dat wilde walvissen die (kort) in gevangenschap hebben gezeten, succesvol kunnen worden vrijgelaten in het wild.

Er is veel discussie of orka’s in gevangenschap in het wild kunnen overleven. De meeste gevangen orka’s waren jong en gescheiden van hun familie toen ze naar de walvisgevangenis werden gebracht. Hierdoor beweerden sommigen dat ze zich niet konden aanpassen aan het leven in het wild.

“Zina’s vermogen om in het wild te overleven en te gedijen na haar gevangenschap (die iets meer dan een jaar duurde) bewijst dat deze dieren in staat zijn terug te keren naar hun wortels en dat ze op de enige plek moeten blijven waar ze echt thuishoren: de oceaan”, zei de Orca Rescues Foundation in een Facebook-post.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel