Met de bevrijding van de laatste groep van 31 beloega’s is er eindelijk een einde gekomen aan de walvisgevangenis in de baai van Srednyaya, in het oosten van Rusland.

walvisgevangenis
Eindelijk einde aan de Russische walvisgevangenis | Foto: sk8mama on Foter.com / CC BY-NC-ND

Eindelijk zijn alle 10 orka’s en 87 beloega’s bevrijd die vastzaten in de kleine bassins in de ‘walvisgevangenis’ in de baai van Srednyaya. De dieren zaten daar al meer dan een jaar vast. Ze waren illegaal uit het wild gevangen uit de Zee van Ochotsk om voor miljoenen dollars te worden verkocht aan mariene entertainmentparken in China.

De laatste 31 beloega’s zijn op 10 november vrijgelaten in de baai van Uspeniya Lazovsky in het district Primorsky Krai.

Veel kritiek

Beelden van jonge dieren in hun veel te kleine tanks gingen in oktober 2018 de wereld over en leidden tot veel kritiek. De Russische officier van Justitie stelde vast dat de dieren illegaal waren gevangen en veroordeelde de vier bedrijven die bij de vangst betrokken waren tot een boete.

Na de vele Russische en internationale protesten van Greenpeace en andere dierenrechtenorganisaties en beroemdheden zoals Pamela Anderson en Leonardo DiCaprio, beloofde president Vladimir Poetin vorig jaar dat de dieren bevrijd moesten worden. De bevrijdingsoperatie, die in juni begon, werd uitgevoerd door VNIRO, het Russische onderzoeksinstituut voor visserij en oceanografie.

De vrijlating van de 97 gevangen walvisachtigen is de grootste redding in de geschiedenis en een opmerkelijke en historische prestatie. Vele activisten, wetenschappers en experts hebben onvermoeibaar gewerkt om de dieren terug te brengen naar de open zee, waar ze thuishoren.

Succes en zorgen

Volgens VNIRO is de bevrijdingsoperatie succesvol verlopen, aldus woordvoerder Alexey Smorodov:

“Ondanks de complexiteit van de organisatie van deze unieke operatie, zijn alle dieren succesvol bevrijd, dankzij de professionaliteit, enorme inspanningen en verantwoordelijke houding van alle betrokkenen.”

Bekijk hier beelden van de vrijlating:

Walvisexperts zijn echter nog steeds bezorgd over het welzijn van de beloega’s. VNIRO heeft ze vanwege het slechte weer en beperkte financiële middelen vrijgelaten op zo’n 100 kilometer van de walvisgevangenis en zo’n 1500 kilometer van waar ze zijn gevangen. In hun nieuwe leefgebied zou veel worden gestroopt en beloega’s zouden er van nature niet voorkomen. En omdat ze op zeer jonge leeftijd bij hun familie zijn weggerukt en in gevangenschap handmatig zijn gevoerd, is het nog maar de vraag of ze zelf aan hun eigen eten kunnen komen.

Oeanograaf Jean-Michel Cousteau adviseerde VNIRO eerder dit jaar om de dieren terug te brengen naar waar ze zijn geboren, zodat ze zich bij hun familie en vrienden konden aansluiten. Ook zouden ze eerst stuk voor stuk onderzocht moeten worden om te bepalen of ze zelfstandig kunnen jagen. Maar in plaats daarvan heeft VNIRO gekozen om de laatste 50 beloega’s snel en dichtbij vrij te laten .

Volgens Charles Vinick, directeur van Free Russian Whales, is het belangrijk dat alle vrijgelaten orka’s en beluga’s de komende maanden goed gemonitord worden.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.