In de wateren van Peninsula Valdes in Argentinië zorgt een mysterieuze moordenaar voor een recordaantal aan dode zuidkapers. Sinds 2005 is het aantal dode walvissen zelfs vertienvoudigd. Opvallend is dat vooral walviskalveren, jonger dan 3 maanden, het slachtoffer zijn. 

Zuidkaper - algenbloei
Bij het ademhalen richt de zuidkaper eerst zijn kop uit het water, waarbij de voor ieder individu specifieke huidwoekeringen goed te zien zijn | Foto: Michaël CATANZARITI, via Wikimedia Commons

Het effect van de massale sterfte zal vooral in de toekomst te merken zijn. Deze bedreigde walvissoort plant zich voor het eerst voort op negenjarige leeftijd. Over tien jaar zal dus pas echt duidelijk wat voor effect deze sterfte op de populatie heeft.

Wetenschappers van het NOAA denken wel te weten wie de mysterieuze moordenaar is. Een giftige algenbloei veroorzaakt een significante bedreiging voor vissen en ander zeeleven. De kans is zeer groot dat deze algenbloei ook een bedreiging vormt voor zeer jonge walvissen.

“Uit het onderzoek blijkt dat het aantal gestorven walvissen te linken is aan de dichtheid van de giftige alg Pseudo-nitzschia. Hoe hoger de dichtheid van de Pseudo-nitzschia, hoe meer jonge walvissen stierven. Afname van de dichtheid, resulteerde in afname van het aantal sterfgevallen. Hoewel deze correlatie nog niet bewezen is, lijkt deze theorie toch zeer aannemelijk”.

De bevindingen van dit onderzoek zijn niet alleen belangrijk voor de walvispopulatie rond Argentinië, maar ook voor de rest van de wereld. Verwacht wordt dat het aantal algen toe zal nemen door opwarming van de aarde. En als zelfs één van de grootste dieren in de oceaan vatbaar is voor deze alg, dan is geen enkele diersoort veilig.

Bron ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen