Lush Cosmetics beloont de groep met €34.000 voor haar onderzoeks- en opleidingswerk

De PETA International Science Consortium Ltd. ontving afgelopen vrijdag de prestigieuze Lush Prize Training Award in Londen.

Lush prize

De prijs erkent de veelzijdige aanpak van het Science Consortium om bedrijven en toezichthouders te voorzien van educatieve hulpverlening door het organiseren van webinars, het opzetten van face-to-face trainingen, en het ontwikkelen van educatieve naslagwerken om de acceptatie en toepassing van methoden zonder dierproeven voor regelgevende doeleinden te bevorderen.

Om de tegenvallende toepassing van testmethoden zonder dieren onder REACH – het chemische testprogramma van de Europese Unie en het allergrootste dierproeven-programma in de geschiedenis – bespreekbaar te maken, organiseerde het Science Consortium een zeer succesvolle gratis serie webinars met praktische informatie over het opnemen van methoden waarbij geen dieren gebruikt in teststrategieën. Chemical Watch, de toonaangevende Europese regelgevende nieuws- en informatiedienst, was ook gastheer van de serie, waarin deskundigen uit de European Union Reference Laboratory voor alternatieven voor dierproeven, de Europese Commissie, The European Chemicals Agency, het Institute for In Vitro Science en andere toonaangevende experts uit de industrie en academische wereld te horen waren. De webinars bereikten duizenden wetenschappers, bedrijfsvertegenwoordigers en toezichthouders toen ze live uitgezonden werden en nog een groter aantal online toeschouwers. Van de ondervraagden antwoorde 80% dat ze nuttige informatie over het opnemen van methoden zonder experimenten of proeven zonder dieren in hun teststrategieën hadden ontvangen en 50% was meer geneigd om deze methoden onder REACH te gebruiken.

Dr. Gilly Stoddart, adjunct directeur van het Science Consortium, hield vrijdag een presentatie op de International Lush Prize conferentie en nam ’s avonds namens het Science Consortium de award en de prijs van €34.000 in ontvangst. U vindt hier meer informatie over dit evenement.

“Uit onderzoeksrapporten blijkt dat bedrijven en toezichthouders er niet alles aan doen om er voor te zorgen dat dierproeven alleen gebruikt worden als laatste redmiddel”, zegt Stoddart. “Het is van uiterst belang dat toezichthouders, bedrijfsvertegenwoordigers en afnemers voldoende ingelicht worden over het royale aanbod van de afwisselende testmethoden die geen dieren nodig hebben en gebruikt kunnen worden om te voldoen aan reglementaire bepalingen, en het PETA International Science Consortium vervult die cruciale behoefte”.

Het Science Consortium werkt vaak samen met de wetenschappelijke gemeenschap en heeft in het verleden onderwijs geïnitieerd voor het gebruiken van in vitro methoden binnen het US Environmental Protection Agency. Door middel van haar website, het publiceren van wetenschappelijke artikelen en het geven van presentaties op internationale conferenties en workshops heeft het Science Consortium gezorgd voor een gedegen leidraad en manieren om dierproeven te vermijden.

Over de Lush Prize: De Lush Prize is een samenwerkingsverband tussen Lush en Ethical Consumer. Lush is een actievoerende fabricant en retailer van vers-geproduceerde en handgemaakte cosmetica en schenkt ieder jaar €354.000 aan individuen en organisaties die zich inzetten voor het beëindigen van dierproeven – de grootste geldelijke schenking binnen de dierproefvrije industrie. Ethical Consumer is een onderzoekende, uitgevende en actievoerende coöperatie gevestigd in Manchester, Groot Brittannië, en het beheert de prijs van dag tot dag.

Over het PETA International Science Consortium Ltd.: Het PETA International Science Consortium Ltd. werd in 2012 opgericht om de wetenschappelijke en toezichthoudende expertise van haar leden – PETA Nederland, PETA UK, PETA US, PETA Frankrijk, PETA Duitsland, PETA India, PETA Azië en PETA Australië te coördineren. Het Science Consortium zet zich in om de ontwikkeling, de validatie en de wereldwijde implementatie van alternatieven voor dierproeven te versnellen. Het Consortium en haar leden promoten en subsidiëren onderzoek naar methoden zonder het gebruik van dieren met het doel te pleiten voor de beste onderzoeksmethoden en dierproeven te stoppen.

Persbericht PETA.nl