Albert Heijn past een uitspraak op zijn website aan over het welzijn van Ierse Greenfields. Aanleiding hiervoor zijn recente onthullingen van Wakker Dier over misstanden bij Ierse runderen wanneer ze op stal staan, die geheel in tegenspraak zijn met de beweringen van AH.

Greenfields
Greenfields hebben het niet zo goed als Albert Heijn beweert | Foto: Wakker Dier

Uit het onderzoek blijkt dat veel Ierse runderen op harde, betonnen roostervloeren staan. Terwijl de supermarkt claimt dat ‘deze koeien in de winter in comfortabele ruimtes leven’. Wakker Dier:

“Goed dat Albert Heijn deze aanpassing doet. Het zou van lef getuigen als ze ook het onterecht positieve imago van Greenfields rechtzetten.”

Geen scharrelvlees
Het merk Greenfields wordt door Albert Heijn voorgesteld als diervriendelijk; een stukje vlees waaraan geen dierenleed te pas komt. De supermarkt vergelijkt Greenfields met scharrelrundvlees. Met als ‘enig verschil dat Greenfieldsrunderen wel gecastreerd mogen worden.’

Maar er zijn meer verschillen, zegt Wakker Dier. Bij scharrelrundvlees moeten de runderen toegang hebben tot een zacht ligbed. En is verdoving bij onthoornen verplicht. Ook worden harde voorwaarden gesteld aan de minimale leefruimte van een rund.

Iers rundvee
Foto: Wakker Dier

Jumbo
Albert Heijn is niet de enige supermarktketen die een te rooskleurig beeld schetst van het welbevinden van Ierse runderen. In het supermarktmagazine ‘Hallo’ van Jumbo stond dat ‘de standaarden waar Iers rundvlees aan moet voldoen, tot de hoogste ter wereld behoren’.

Maar Jumbo hanteert, net als Albert Heijn, het Ierse SBLAS-keurmerk. Het onderzoek laat zien dat dit keurmerk weinig voorstelt op het gebied van dierenwelzijn; het voldoet lang niet aan de welzijnseisen van één ster Beter Leven van de Dierenbescherming.

Het keurmerk voldoet niet aan de welzijnseisen van één ster Beter Leven van de Dierenbescherming | Foto: screenshot Bord Bia

Undercover onderzoek
In de winter van 2017-2018 bezocht een undercover onderzoeksteam in opdracht van Wakker Dier dertien Ierse rundveehouderijen. Het team trof geregeld erg vervuilde en bomvolle stallen aan. Op alle boerderijen stonden runderen met kale plekken. In Ierland worden veel jonge kalfjes onverdoofd gecastreerd en onthoornd en Iers rundvlees is in veel Nederlandse supermarkten te koop. Wakker Dier roept deze supermarkten op te stoppen met dit kiloknallervlees.

Onderzoek onthult misstanden bij Iers rundvee

Bron: