Afgelopen vrijdag heeft het Openbaar Ministerie fikse straffen en boetes geëist tegen de eigenaren van hondenspeciaalzaak Puppy House uit het Antwerpse Boechout. De winkeliers zouden honderden te jonge en zieke puppy’s afkomstig van een niet erkende fokker uit Tsjechië hebben verkocht. De klanten van Puppy House waren onwetende kopers. Veel van de aangeschafte Oostblokpuppy’s werden vlak na de aankoop ziek en sommige stierven zelfs.

malafide hondenhandel
Beaglepuppy | Foto: Wikimedia

Al in 2014 diende dierenrechtenorganisatie GAIA een klacht in tegen Puppy House, zo’n vijftig hondeneigenaren sloten zich hierbij aan. De hondjes waren volgens GAIA te snel bij hun moeder weggehaald en veel te zwak om te worden vervoerd. Het Openbaar Ministerie is daarom over gegaan tot vervolging van de verkopers van de Oostblokpuppy’s. De eigenaren van Puppy House worden er van verdacht de dierenwelzijnswet te hebben overtreden en worden daarnaast vervolgd voor oplichting. Meerdere honden zouden niet zijn geregistreerd, de quarantaineregels zijn door de eigenaren aan hun laars gelapt en ook zouden meerdere honden geen vaccinatie hebben gekregen tegen hondsdolheid.

Het Openbaar Ministerie in België vindt deze feiten dusdanig ernstig dat zij tegen de mannelijke helft van het echtpaar dat de winkel runt een jaar celstraf heeft geëist en tegen zijn vrouw een taakstraf van 200 uur. Daarnaast eist de Officier van Justitie voor beiden een boete van € 12.000. Tegen de winkel zelf eiste de Officier een boete van € 18.000. Verder wordt er een bedrag van € 286.500 gevorderd, dit bedrag correspondeert met de opbrengsten voor de 382 Oostblokpuppy’s die de Puppy House tussen januari en juni van het jaar 2014 heeft verkocht. Volgens de Officier zijn de eigenaren van de hondenspeciaalzaak “platte commercanten” en geen hondenliefhebbers.

Bron: dierenambulance.nl ©AnimalsToday.nl Lianne Raat