Het beruchte hondenvleesfestival Yulin is afgelopen woensdag weer begonnen. Tien dagen lang gaan toeristen en inwoners zich weer te buiten aan hondenvlees in China. Hoe barbaars het ook is, het festival is nog steeds niet verboden. Maar waar barbaren zijn, zijn er ook altijd organisaties en mensen die strijden tegen de gruwelijkheden.

hondenvleesfestival Yulin
Foto: Peter Li, HSI

Een dag voor het festival begon is er al een truck vol met honden gestopt. De honden waren in kleine draadkooien gestopt, bovenop elkaar, er was nauwelijks genoeg ruimte om normaal te kunnen ademen. De vrachtwagen was onderweg naar een slachthuis in het Chinese Guangzhou, een reis die drie dagen zou duren. Volgens Peter Li van Humane Society International (HSI) was deze vracht de grootste die ze ooit hadden gezien. De honden huilden van angst en pijn.

Peter Li:

“De honden hadden het ontzettend zwaar omdat ze zo dicht op elkaar gepropt zaten. Ziektes worden op deze manier ook makkelijk verspreid. De zwangere moederhonden leden het meest onder het gebrek aan voedsel en water.”

Als de honden het hadden gered tot het slachthuis, hadden ze verschrikkingen moeten ondergaan. Jaarlijks worden er in China meer dan tien miljoen honden bruut geslacht voor hun vlees. De methoden om te doden verschillen, maar het is gebruikelijk dat de honden worden geëlektrocuteerd, opgehangen, doodgeslagen of doodgestoken. Aangezien er geen hondenvleesboerderijen in China meer zijn, zijn de meeste honden die gedood worden gestolen huisdieren of zwerfhonden. De honden in deze truck hebben geluk gehad, een lokale bewoner dreef zijn SUV voor de truck zodat de wagen wel moest stoppen. Meer en meer dierenredders kwamen naar de bewuste plek en de politie werd gebeld om in de situatie te bemiddelen. Omdat de chauffeur de gezondheidscertificaten van alle honden niet kon overhandigen, moesten de honden werden overgedragen. Dierenliefhebbers bevrijdden de honden uit hun kooien, helaas zaten er ook een aantal overleden beestjes tussen. De conditie van de honden was verschrikkelijk, maar de meesten stopten met janken, alsof ze voelden dat ze nu eindelijk veilig waren.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Ook Marc Ching, oprichter van de Animal Hope en Wellness Foundation (AHWF) is aanwezig in China. Vorige vrijdag is het hem gelukt om een truck vol honden te stoppen. Er zaten 67 honden in de wagen, hoofdzakelijk beagles. AHWF denkt dat de truck van een universiteit in Jiangsu kwam, waar de beagles gebruikt werden om cosmetica op te testen; in China moeten alle producten eerst op dieren getest zijn voordat ze verkocht mogen worden. Toen de honden in het opvangcentrum in Changsha aankwamen, waren er al drie overleden. Ook de conditie van deze honden is betreurenswaardig te noemen. Veel honden hebben parvo en gebroken poten, staarten en diepe sneeën.

https://www.instagram.com/p/BVwhj9_BfNs/?taken-by=slaughterhouse_survivors

Op zijn Facebookpagina schreef Marc een post over Yulin:

“Er is een oorlog gaande in China om honden. Aan de ene kant handelaars en een traditie die de honden willen eten, aan de andere kant mensen en activisten die de beestjes willen redden. De honden die gered zijn, zijn gered door Chinese activisten, en niet door internationale groepen die nu met de eer strijken. De honden gaan hier dood op de grond; ze zijn geslagen, levend gevild en gekookt. Ik ben moe van al het bloed. Steun en doneer alsjeblieft de lokale Chinese groepen ter plekke; die zorgen voor de verandering en ze moedigen iedereen aan om hetzelfde te doen. Omdat we iets moeten doen, onderscheppen we dit jaar de vrachtwagens met als doel het aanbod naar het festival te beperken. Sommigen zeggen dat honden reddingen weinig doet om het te beëindigen, maar in de realiteit kunnen we niets doen om ook maar iets te veranderen. De Chinese bewoners moeten dit eindigen, zij moeten opstaan tegen de regering. Alles wat wij kunnen doen is de boodschap overbrengen naar wie het maar wil horen en de honden redden die we onderweg tegenkomen.”

Bronnen: Animal Hope and Welness, The Dodo ©AnimalsToday Sophie Janssen