De misstanden op de paardenmarkt in Hedel, waar Animals Today al vaak aandacht voor heeft gevraagd, hebben geleid tot Kamervragen door Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren. De vragen zijn gericht aan minister Schouten van LNV en voelen haar aan de tand over schokkende beelden, onder meer van Animals Today, met dierenleed en overtredingen van de Wet dieren op de de grootste paardenmarkt van Europa.

Hedel
Geen water – paardenmarkt Hedel, 6 november 2017 | Foto: Animals Today

De huidige paardenmarkten zijn geen geschikte omgeving (meer) om binnen de Wet dieren te vallen. Er is heel veel lawaai van feesttenten met livemuziek of van de kermis. Er komen tienduizenden bezoekers die selfies maken met de dieren, later een biertje meer drinken en rumoerig worden. Allerlei extreme stressfactoren die niet horen bij een markt waar levende have wordt verhandeld, waaronder ook veel erg jonge dieren.

In de Kamervragen van Wassenberg wordt onder meer verwezen naar Karen’s vlog van 5 november 2018, gemaakt na haar bezoek aan de Hedelse paardenmarkt:

Karen’s vlog: Paardenmarkt Hedel is de druppel (video)

Controle
Misschien wel het grootste vraagteken bij paardenmarkten is de handhaving van de Wet dieren middels controle door de NVWA, omdat er ook beelden zijn van paarden en pony’s die nooit op de markt toegelaten hadden mogen worden. Dieren met vergroeiingen door slechte zorg, of met verwondingen. Paarden met, onder valse medische voorwendselen, gecoupeerde staarten waarop controle onmogelijk zou zijn. Of paarden blijken besmet te zijn met de levensgevaarlijke en zeer besmettelijke ziekte droes, zoals bleek na de paardenmarkt in Hedel editie 2018.

Hedel
Gecoupeerde staarten, Hedel 2017 | Foto: Animals Today

Dit is geen gevecht tegen een traditie, of om mensen een ‘pleziertje’ af te nemen. De strijd tegen paardenmarkten is een eerlijk gevecht voor dieren die beter verdienen. Paardenmarkten zijn meegegaan met de tijd qua vertier en amusement, maar ze zijn niet meegegroeid met de wetgeving rond dierenwelzijn. Aandacht hiervoor, in de vorm van Kamervragen die verbetering teweeg kunnen brengen, is daarom voor ons het goede nieuws van deze dag #GNvdD.

Hedel
Paardenmarkt Hedel, 6 november 2017 | Foto: Animals Today

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel