De A4 tussen Delft en Schiedam wordt de eerste honingsnelweg ter wereld. Afgelopen weekend is er biologisch bloemzaad uitgestrooid in de berm van het 7 kilometer lange traject in aanbouw.

Honingsnelweg
Foto:  Markus Trienke / Foter.com / CC BY-SA

Het stukje A4 moet een waar paradijs voor bijen worden. De initiatiefnemer, stichting Honey Highway, hoopt op deze manier iets te ondernemen tegen de massale bijensterfte in Nederland. Het initiatief wordt ondersteund door Rijkswaterstaat.

Van de Europese wilde bijensoorten wordt 9,2 procent met uitsterven bedreigd, zo bleek eerder dit jaar uit onderzoek van de International Union for Conservation of Nature (IUCN). Naar verwachting zal dit percentage in de nabije toekomst oplopen tot 14,4 procent. Bijen, die een belangrijke rol spelen bij de bestuiving van gewassen, lopen vooral gevaar door intensieve landbouw en de daarbij gebruikte pesticiden.

Volgens de stichting Honey Highway zijn rijkswegen uitermate geschikt voor bijen omdat de snelwegberm, op natuurgebieden na, de enige onbespoten schrale grond is in Nederland. De rest van Nederland is volgespoten met kunstmest en landbouwgif.

Het verspreide bloemzaad is samengesteld uit 44 streekeigen soorten, waarvan de insecten over een zo lang mogelijke periode kunnen eten. Honey Higway hoopt dat er gauw meer honingsnelwegen zullen volgen. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa.

Bron: NOS.nl ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor