Ex-dakloze en ondernemer Simon Rowe bedacht en ontwikkelde de slaapbus: een bus die daklozen én hun huisdieren een veilige plek biedt om de nacht door te brengen. Er zijn al een boel Amerikaanse opvangcentra voor daklozen die de tweebenige bezoekers graag verwelkomen, maar slecht een paar daarvan heten ook de honden of katten van de baasjes welkom. En hoe hard de daklozen dan ook verlangen naar een plek om te slapen en te eten, als hun harige vriendjes niet mee mogen, bedanken ze ervoor.

slaapbus
Foto: Sleepbus Facebook

Het idee
Een jaar geleden liep ondernemer Simon Rowe op straat in Balaclava (Australië) toen hij een man buiten zag slapen op een bankje. Simon keek of alles goed was met de man, gaf hem wat geld en ging terug naar zijn eigen warme huis waar hij in tranen uitbarstte. Het voorval herinnerde hem aan een periode van zo’n vier maanden in 1993, toen hij in zijn auto in Adelaide woonde. Ondanks dat hij op dat moment een baan als chef-kok had, liep hij achter met zijn huur en hij was te trots om vrienden om hulp te vragen. Simon vertelt:

“Ik glipte vaak stiekem de lokale camping op om daar te douchen en ging daarna naar mijn werk”

Er moest toch een betere manier zijn om daklozen een veilige plek te bieden? En zo bedacht hij de revolutionaire, en relatief goedkope, Sleepbus.
Liefdadigheidsinstellingen over de hele wereld waagden de sprong om het idee uit te voeren in hun eigen land. Het motto van de bus is ‘slaap verandert alles’. Simon legt uit:

“Als je goed slaapt, start je veel beter aan een nieuwe dag”

Crowdfunding
Simon startte een crowdfunding project op GoFundMe. Zijn eerste doel was $20.000 voor de eerste bus. Al snel stelde hij zijn doel bij naar $50.000 om de bus in te richten met alle benodigdheden en uiteindelijk heeft hij $85.000 opgehaald om een 90-daagse pilot te starten.

Het was nooit zijn intentie om zijn idee wereldwijd bekend te maken. Hij wilde er alleen voor zorgen dat mensen in zijn thuisland Australië niet meer onder de blote hemel hoefden te slapen.

“Maar meteen al vanaf de eerste dag kreeg ik ontzettend veel donaties vanuit het Verenigd Koninkrijk. Toen volgden e-mails en telefoontjes van Ierse politici die ervan overtuigd waren dat ik ook daar het daklozenprobleem kon oplossen. Ik kreeg zelfs een e-mail van een liefdadigheidsorganisatie uit Chicago, ze wilden graag dat ik kwam helpen met het bouwen van meerdere slaapbussen daar. Er zijn nu zo’n 50 goede doelen die serieus geïnteresseerd zijn. Ze wachten op me, als ik er klaar voor ben kan ik komen.”

Indeling
De bussen hebben 22 slaapplaatsen, kluisjes voor waardevolle spullen, airconditioning, een verblijf voor de verzorger die de boel ’s nachts in de gaten houdt en last but not least: kennels voor de viervoeters. De ‘kamers’ beschikken zelfs over een televisie, met een kanaal dat reclame voor lokale diensten voor daklozen uitzendt en de mogelijkheid om elektronische apparaten op te laden.

Deze bus is van onschatbare waarde voor de mensen die er gebruik van maken. Ze kunnen veilig de warmte en comfort opzoeken, zonder dat ze hun dierbare huisdier achter moeten laten. Het is een van de grootste tekortkomingen van de huidige opvangcentra, dat honden en katten niet dezelfde warmte en vriendelijkheid als hun baasjes krijgen, ondanks dat ze net zo goed deel zijn van het gezin.

Je kan de Sleepbus volgen op Facebook.

Bronnen: The Age, The Forever Dog ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen