New South Wales wil per 1 juli 2017 hondenrennen met greyhounds verbieden nadat afschuwelijk bewijs boven tafel is gekomen van dierenleed op grote schaal, zoals het gebruik van levend lokaas en de massale slachting van de honden als ze niet meer snel genoeg zijn.

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Premier van de staat New South Wales, Mike Baird, laat weten:

“De enige aanvaardbare manier van handelen die is overgebleven is het sluiten van deze industrie.”

Eerder schreef PiepVandaag.nl een uitgebreid artikel over het lot van greyhounds in hondenrennen. De afgelopen jaren is de sport steeds populairder geworden in Australië. Het prijzengeld is enorm gestegen en voor meer dan 2,37 miljard euro is ingezet door gokkers op de races. Baird leeft mee met de trainers die hun baan zullen kwijtraken als gevolg van het verbod. Maar we kunnen niet niets doen en de stelselmatige mishandeling van dieren door laten gaan.

Voordat het verbod in werking zal treden, moet deze nog wel door het parlement van de Staat worden goedgekeurd. Het is heel waarschijnlijk dat de hondenrennen industrie juridische stappen gaat ondernemen. Zij hebben verklaard dat de dag waarop het verbod werd aangekondigd een extreem verdrietig dag was voor de industrie en de mensen die er bij betrokken zijn.

Naast New South Wales zijn de staten Victoria, Queensland en Tasmania onderzoeken gestart naar greyhound racing. Veel trainers zijn geschorst, sommige zelfs levenslang en ander zijn veroordeeld op grond van wetgeving tegen dierenmishandeling.

Dierenbeschermingsorganisatie RSPCA heeft laten weten dat zij het aangekondigde verbod een historisch moment vindt en dat zij hoopt dat het zal weerklinken in de rest van Australië.

Bron ©PiepVandaag.nl Lianne Raat