Bijna 4,5 jaar geleden las ik een advertentie, waarin stond dat (de toen nog piepjonge) website PiepVandaag.nl op zoek was naar redacteuren. De naam deed direct een belletje rinkelen, omdat in 2009 Omroep Piep werd opgericht en ik me direct als lid had aangemeld. De vacature voor een redactielid was me op het lijf geschreven: artikelen schrijven over dieren, natuur en milieu zag ik als dieren- en taalliefhebber helemaal zitten. Inmiddels ben ik eindredacteur en heb ik er ook andere taken bij. PiepVandaag is een ideale manier om bekendheid te geven aan zowel geweldige acties van dierenbeschermers als misstanden, en informatie over dieren en de natuur te delen. Hopelijk maken we de wereld voor dieren zo een stukje beter. 

5 jaar piepvandaag
Met Muga, de hond van mijn ouders

Orka Lolita
Het welzijn van alle dieren gaat me aan het hart. Toch heb ik een speciale belangstelling voor zee(zoog)dieren, olifanten, dassen, vossen en huisdieren. Ook roofvogels en kraaiachtigen vind ik zeer interessant. Het is dan ook moeilijk om een keuze te maken uit de vele artikelen die we in de loop der jaren hebben geplaatst, maar een aantal onderwerpen boeien me in het bijzonder. Orka Lolita in het Miami Seaquarium bijvoorbeeld. Ze is een Southern Resident en werd in 1970 gevangen in de Puget Sound voor de kust van de Amerikaanse staat Washington. De jaren 1960 en 1970 zijn berucht om de wildvangsten in dit gebied. Lolita (eerst Tokitae genoemd) werd gekocht door het Miami Seaquarium. Al die tijd leeft zij in een absurd klein bassin en sinds het overlijden van orka Hugo is ze de enige orka. De actiegroep Free Lolita probeert haar al jaren vrij te krijgen, om haar over te laten brengen naar een zeebassin, waar ze de laatste jaren van haar leven in semi-vrijheid kan doorbrengen. Dit gun ik haar zo, maar helaas is dit tot nu toe niet gelukt en Lolita wordt er niet jonger op. Jaren geleden heb ik Lolita gezien en mede door haar levensomstandigheden ben ik veel kritischer gaan kijken naar de dolfinariumindustrie. Ook de dubieuze omstandigheden waaronder orka Morgan vanuit dolfinarium Harderwijk aan Loro Parque op Tenerife is overgedragen, met steun van de Nederlandse staat, hebben me versteld doen staan. Over orka’s schreef ik onder meer het artikel Weetjes: Orka’s, de grootste dolfijnen ter wereld.

Vogelvrije dassen en vossen
Vanwege mijn belangstelling voor deze landen volg ik het nieuws uit Groot-Brittannië en Ierland nauwgezet, waaronder de dassendoding. In Engeland, Wales en Ierland kampen boeren met besmettingen van rundertuberculose. Vee dat besmet is wordt direct geslacht en mag niet in de voedselketen terechtkomen. Dit betekent een economische strop. Laat het maar aan de veehouders over om daar een zondebok voor te zoeken, buiten hun eigen bedrijven. Dassen kunnen drager zijn van de bacterie (net als allerlei andere dieren) en krijgen er de schuld van runderen te besmetten. In Engeland worden dassen (die onder de Protection of Badgers Act 1992 een beschermde diersoort zijn) in bepaalde regio’s massaal gedood, om te voorkomen dat de paar dassen die besmet zijn, de ziekte overdragen. Dit ondanks dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is dat dassen de ziekte overdragen, rund-op-rundbesmetting waarschijnlijker is en uit recent onderzoek juist blijkt dat dassen praktisch nooit in de buurt komen van koeien. In Wales loopt men gelukkig voorop met het preventief vaccineren van dassen. Een ander aangrijpend nieuwsbericht van het Britse platteland plaatsten we afgelopen zomer. Uit undercoverbeelden van een anti-jachtorganisatie bleek dat een jachtvereniging haar honden traint met levende jonge vosjes. De beelden van een jager die een tegenspartelend vosje uit een kooi haalt, een schuur in draagt en na veel lawaai van de jachthonden het levenloze lijfje in een afvalbak gooit, vergeet ik niet snel.

5 jaar piepvandaag
Vriendelijkheid op onverwachte plekken, wie wordt er niet blij van? Deze mannen voeren de duiven (helaas door velen gezien als ongedierte) elke zondag in een park in Dublin

Een goed gevoel
Gelukkig brengen we ook elke dag het broodnodige goede nieuws (#GNvdD). Over olifanten Raju en Mohan bijvoorbeeld, die door Wildlife SOS na tientallen jaren van ellende en mishandeling werden bevrijd. Hun voormalige eigenaren gaven niet zomaar op, maar na een lange juridische strijd zijn beide olifanten op leeftijd nu eindelijk voor altijd vrij.

Hoewel er helaas te veel mensen zijn die dieren mishandelen of verwaarlozen, zijn er ook velen die juist alles laten vallen om een dier in nood te helpen. Zoals Bret Winingar die vorig jaar tijdens een motorrit een hondentransportkrat in een veld langs de weg zag staan en poolshoogte ging nemen. Hierin trof hij een achtergelaten, uitgemergelde hond aan. Hij nam het dier mee naar huis en noemde haar Charlie Bravo. Wat uitzichtloos begon, werd een heerlijk hondenleven.

5 jaar piepvandaag
Zwerfkatten leven een zwaar bestaan, tot iemand zich hun lot aantrekt. In het asiel van Dierenhulp Menorca (Spanje) hebben ze alle ruimte, zijn ze veilig en worden ze met veel liefde verzorgd. Elk jaar ga ik hier even katten knuffelen

Voor sommigen is het redden van dieren een spontaan besluit, op het moment dat ze met dierenleed geconfronteerd worden. Anderen hebben hier hun levenstaak van gemaakt en daar schrijven we geregeld over. Er zijn er te veel om op te noemen, maar Eldad Hagar van Hope for Paws is bijvoorbeeld zo’n held: de films van zijn reddingsacties zijn onwijs mooi en een echte aanrader. Of Marc Ching, die met gevaar voor eigen leven verslag doet van de Aziatische honden- en kattenhandel en tientallen dieren heeft meegenomen naar de VS om te laten adopteren. Het is onvoorstelbaar mooi om deze gemartelde dieren alsnog gelukkig te zien. De reddingsacties van Simon Cowell van Wildlife Aid Foundation zijn prachtig. Zijn organisatie helpt wilde dieren als herten, vossen, egels, dassen, vogels en vleermuizen, die anders geen schijn van kans zouden hebben. Ook over het wel en wee van de opgevangen boerderijdieren bij Edgar’s Mission lees je geregeld op PiepVandaag. Als ik veel behoefte heb aan positief nieuws lees ik ook graag over de belevenissen van Esther the Wonderpig, een aanrader.

5 jaar piepvandaag
Bij Buttercups Sanctuary for Goats, een opvang voor geiten die zijn gedumpt, mishandeld of verwaarloosd

Gelukkig zijn er enorm veel mensen werkzaam in dierenopvangcentra’s voor huis- en wilde dieren, op dierenambulances en bij dierenwelzijnsorganisaties en ook hun bijzondere verhalen vertellen we graag. Heb je een mooi bericht voor ons, mail ons dan via info@piepvandaag.nl!

Piep perspectief
Elk dierenleven telt en de manier waarop in de wereld met veel dieren wordt omgegaan is ongehoord. Van de ivoor- en neushoornhandel, slachting en vangst van walvisachtigen, langeafstandstransporten, mishandeling van huisdieren en verkleining van leefgebied door menselijke activiteiten, tot informatie over de achtergrond van Uggs, bontkragen en kiloknallers: PiepVandaag besteedt er aandacht aan. Het nieuws dat we brengen is lang niet altijd leuk, maar wij geven de vele dieren die het betreft een stem die ze in de reguliere media niet krijgen, en zullen dat blijven doen.

5 jaar piepvandaag
Zeker 100.000 zeedieren sterven jaarlijks door plastic afval, daarom ruim ik het geregeld op

Gemeenschappelijk doel
Werken voor Piep is heel leerzaam; van het uitzoeken van gegevens voor een artikel tot het lezen van de columns van onze gevarieerde en deskundige columnisten, we worden er zelf wijzer van en delen deze informatie met een breed publiek. Nog steeds ben ik er trots op onderdeel te zijn van het geweldige team van PiepVandaag.nl; een grote groep dierenliefhebbers met verschillende achtergronden en expertises. Dagelijks bereiken we een enorme hoeveelheid mensen, die dezelfde interesses hebben als wij en die samen met ons voor elkaar willen krijgen dat we beter omgaan met de dieren om ons heen.

©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde