Kinderen spreken de waarheid, zeggen ze wel eens. In New York gaat dit gezegde in ieder geval op, want de 7-jarige Freyja was een van de sprekers tijdens een openbare hoorzitting in de stad over het voorstel om exotische dieren in circussen te verbieden. Zij had een eenvoudige boodschap: Dieren zijn gelukkiger in de natuur dan tijdens het uitvoeren van een circusact.

exotische dieren
De tijgers van Ringling Bros. en Barnum and Bailey Circus | Foto: chensiyuan/Wikimedia

Freyja was een van de sprekers tijdens de hoorzitting die de meningen over het aanstaande verbod inventariseerde. Zij werd aangevuld door de 11-jarige Ruby Goodman, die geen onderscheid maakte tussen dieren en mensen:

“Als deze daden werden gedaan met een ​​mens zou het illegaal zijn. Wat is het verschil tussen mensen en circusdieren? De mogelijkheid om onze taal te spreken. Dat is de reden waarom we hier zijn.”

Aansluiting
De voorgestelde wetgeving zou binnen de stadsgrenzen van New York de inzet van wilde of exotische dieren voor entertainmentdoeleinden en ander amusement verbieden. Indien aangenomen is het voor circussen en kinderboerderijen niet langer toegestaan om wilde dieren in hun shows en tentoonstellingen te gebruiken. Daarmee zou New York zich aansluiten bij de vele dorpen en steden in de Verenigde Staten die inmiddels dergelijke optredens hebben verboden.

Volgens tegenstanders zou dit het einde kunnen betekenen van circussen, maar daar is de Humane Society in New York het niet mee eens. Directeur Brian Shapiro:

“Dit is niet anti-circus. Dit is pro-circus. Dit gaat over het ondersteunen van circussen die begrijpen dat wilde dieren niet thuishoren in het circus om kunstjes te vertonen.”

Voorstanders van het verbod wijzen erop dat het een einde zou brengen aan het misbruik dat de circusdieren moeten ondergaan, in de vorm van fysieke agressie door hun trainers, de slechte leefomstandigheden en de brute trainingsprogramma’s die zijn ontworpen om ze te laten werken voor een live publiek.

Strafbare feiten
Alexander Lacey, trainer van leeuwen en tijgers en presentator bij Ringling Bros. en het Barnum and Bailey Circus, zei tijdens de hoorzitting dat deze argumenten nergens op gebaseerd zijn. Maar volgens gemeenteraadslid Corey Johnson hebben diezelfde circussen inmiddels al 150 strafbare feiten op hun naam staan wegens het veroorzaken van trauma, stress, lichamelijke schade en onnodig ongemak voor de dieren, bijvoorbeeld door het gebruik van zwepen en olifantenhaken.

Volgens vertegenwoordigers van de circuswereld  zal het verwijderen van dieren uit hun shows financiële verliezen betekenen, maar raadslid Johnson wees daarbij terecht op Cirque du Soleil, waar geen dieren betrokken zijn tijdens de acts en het circus toch een groot financieel succes is.

Uitgefaseerd
Hoewel optredens met olifanten vanaf dit jaar uitgefaseerd worden maken Ringling Bros. en Barnum and Bailey Circus in hun shows nog steeds gebruik van leeuwen, tijgers, kamelen, ezels, varkens, kangoeroes en lama’s. The Big Apple Circus heeft kamelen, lama’s, paarden en honden.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel