Engeland en Wales gaan korte metten maken met dierenmishandelaars. De maximale gevangenisstraf die hierop staat wordt mogelijk verhoogd van 6 maanden naar 5 jaar. Hiervoor is een wetsvoorstel ingediend, dat binnenkort door het parlement wordt behandeld. Met het voorstel hebben rechtbanken de mogelijkheid om zaken als hondengevechten, misbruik van puppy’s en kittens of grove verwaarlozing van boerderijdieren harder aan te pakken.

gevangenisstraf
De straffen voor dierenmishandelaars worden fors verhoogd | szeke Flickr via Compfight cc

Het voorstel om hogere straffen in te voeren volgt na een landelijke enquête, waarin 70% van de Engelse bevolking aangaf dat zij zwaardere gevangenisstraffen wil voor mensen die dieren mishandelen. Het bouwt voort op andere overheidsmaatregelen ter bescherming van dieren, zoals plannen om de verkoop van puppy’s en kittens door derden te verbieden en een verbod op wilde dieren in circussen.

#GNvdD: Broodfok wordt verboden in Engeland

Eerst zal het Lagerhuis zich over het voorstel buigen, waarna het wordt besproken in het House of Lords. Als het is aangenomen, zal het binnen enkele maanden van kracht worden. De minister van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken, Michael Gove, legt uit:

“Er is in dit land geen plaats voor dierenmishandeling. Onze nieuwe wet zendt een duidelijke boodschap uit dat dit gedrag niet wordt getolereerd. De maximale straf van vijf jaar is een van de zwaarste straffen in Europa.”

Er is een aantal recente zaken geweest waarin de rechtbank aangaf dat ze langere straffen zouden hebben uitgesproken als dit volgens de wet mogelijk was geweest.

De dierenrechtenorganisaties geven aan dat zij achter het voorstel staan. In 2018 kreeg de RSPCA (dierenbescherming) zo’n miljoen meldingen van dierenmishandeling te verwerken. Chris Sherwood, Chief Executive van de RSPCA:

“Deze wetswijziging heeft lang op zich laten wachten. Maar degenen die verantwoordelijk zijn voor extreme wreedheid jegens dieren of criminele bendes die betrokken zijn bij georganiseerde dierencriminaliteit, worden nu geconfronteerd met de zware rechtvaardiging die ze verdienen.”

Claire Horton van Battersea Dogs & Cats Home, die campagne voerde voor de wetswijziging, geeft aan:

“Wij, en vele andere opvangcentra, zien schokkende gevallen van wreedheid en verwaarlozing door onze poorten komen en er zijn veel meer dieren die worden gedumpt of zelfs nooit meer van de straat komen. Onderzoek toont aan dat strengere gevangenisstraffen een afschrikkende werking hebben op toekomstige criminelen, dus de wijziging zou het lijden van veel dieren in de toekomst moeten voorkomen.”

Wet van Finn

Het voorstel is een aanvulling op de wet van Finn, die eerder deze maand via de Animal Welfare (Service Animals) Act in wetgeving is omgezet. De wet is vernoemd naar de Duitse herder Finn die neergestoken en zwaargewond werd toen hij zijn eigenaar – politieagent Dave Wardell – beschermde tegen een aanvaller tijdens een arrestatie in 2016. Omdat de aanvaller wegkwam met een minimale straf besloot Wardell campagne te voeren voor berechting van mensen die dienstdieren schaden conform de Animal Welfare Act 2006, zodat zij zich niet meer kunnen beroepen op zelfverdediging. Op 9 juni 2019 werd deze wet aangenomen.

Bronnen:

©Animals Today Liesbeth Riekwel