Rechter Angela Terry van Lawrence County in Alabama heeft verklaard dat olifant Nosey niet teruggaat naar Hugo en Franciszka Liebel, die haar misbruikten voor entertainmentdoeleinden als shows en olifantenritjes, waaraan zij veel geld verdienden. Nosey leefde sinds 1997 geketend in haar eigen afval en had urineweg-, huid- en spoelworminfecties, evenals pijnlijke artrose en tekenen van uitdroging en ondervoeding.

Nosey
Nosey is vrij! | Foto: The Elephant Sanctuary in Tennesse/Facebook

Nadat grote aantallen burgers hun zorgen hadden geuit over de omstandigheden waaronder Nosey werd getransporteerd en over het voedsel wat ze kreeg, besloot animal control officer (vergelijkbaar met de dierenpolitie) Kimberly Carpenter dat de trailer waarmee de olifant werd vervoerd absoluut niet aan de eisen voldeed. Dit leverde een aanklacht op en het was aan de rechter om uitspraak te doen. Voorafgaand besloot het Lawrence County District Court in Alabama tot inbeslagname, en die vond plaats op 8 november.

Nosey
Nosey werd misbruikt voor shows en olifantenritjes | Foto: PETA US

Bijkomen
Nosey werd overgebracht naar the Elephant Sanctuary in Tennessee, waar ze eindelijk de kans kreeg om bij te komen van haar leven als entertainment-olifant. Ook zag ze daar na al die jaren voor het eerst weer andere olifanten. De inbeslagname was uit voorzorg, maar de rechter moest nog wel uitspraak doen of ze definitief van haar nieuwe leven mocht blijven genieten.

Bekijk hieronder wat Nosey te verduren had tijdens haar leven als entertainment-olifant:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Rechtszaak

Op 15 december werd een rechtszaak gehouden om te bepalen of de Liebels hun olifant terug zouden krijgen. Een dierenarts van the Elephant Sanctuary verklaarde dat Nosey was aangekomen met tekenen van uitdroging en dat ze niet voldoende was gevoed. Ze leed ook aan een pijnlijke urineweginfectie, een rondworminfectie (veroorzaakt door het inslikken van ontlasting) en een chronische bacteriële infectie van haar ernstig droge, gebarsten en overgroeide huid. Ze was ook stijf en pijnlijk en haar linkerachterbeen was opgezwollen. Röntgenfoto’s van haar been bevestigden dat ze lijdt aan artrose.

Prachtige afloop
De ‘eigenaar’, Hugo Liebel, is maar liefst 200 keer berispt door het U.S. Department of Agriculture (USDA) wegens schending van de dierenwelzijnswetgeving. Jarenlang streden dierenvrienden voor de bevrijding van olifant Nosey, en deze strijd heeft nu eindelijk zijn vruchten afgeworpen met een prachtige afloop voor Nosey.

De advocaat van Liebel heeft gedreigd om in beroep te gaan, maar aangezien de feiten er niet om liegen heeft dat geen schijn van kans. De Liebels worden vervolgd wegens dierenmishandeling.

Bron: Peta2 ©AnimalsToday.nl Bart van Riel