Een onderzoeksteam van BBC Wales heeft een geheim netwerk blootgelegd van illegale dassenjagers ‘badger baiters’: jagers die met honden op dassen jagen en de dieren laten vechten. Gedurende zes maanden deed een team van BBC Wales undercover onderzoek naar deze specifieke jagersbendes.

dassenjagers
De illegale dassenjagers in actie | Foto: screenshot video BBC Wales/Facebook

Medewerkers van BBC Wales Investigates infiltreerden in maar liefst twee bendes dassenjagers. Op undercover beeldmateriaal is te zien hoe twee mannen een dassenjong uit de grond trekken en hun honden het wilde dier laten aanvallen. Daarna doodt een van de mannen de gewonde das met een spade. Andere leden van het netwerk werden gefilmd terwijl ze illegaal in een dassenburcht groeven; een van hen was een veroordeelde jager die geen honden meer mag houden. Het is voor het eerst in meer dan 30 jaar dat het gelukt is een dergelijke bende te infiltreren.

Hotspot
Ian Briggs van RSPCA special operations vertelt de BBC dat er een specifiek probleem is met deze vorm van dassenjacht in Wales. Dit komt doordat de illegale activiteiten plaatsvinden in afgelegen gebieden, waardoor de jagers niet snel betrapt worden. Uit het undercover onderzoek blijkt dat Wales en de grensgebieden met Engeland betreurenswaardige hotspots zijn voor deze barbaarse ‘hobby’.

Let op, de onderstaande beelden, gepubliceerd door BBC Wales op Facebook, zijn schokkend:

Bloed’sport’
De gemaakte beelden laten goed zien hoe bijzonder wreed de dassen, maar ook de honden, behandeld worden bij badger baiting. Het wordt ook wel een sport genoemd, terwijl het dat natuurlijk absoluut niet is. Badger baiting is een bijzonder wrede en illegale activiteit, waarbij kleine honden (terriërs) worden gebruikt om dassen in hun burcht te lokaliseren. De jagers sleuren ze eruit en laten de honden met de dassen vechten tot de dood erop volgt, of verkopen ze voor georganiseerde ondergrondse hond-dasgevechten. Ook voor de honden is dit een vreselijk leven. Ze raken gewond door het gevecht met de das en worden door hun eigenaar slechts beschouwd als een werktuig. Voldoen ze niet meer, dan worden ze vaak gedood.

dassenjagers
Foto: Des Colhoun/Happening upon a badger sett by Boghole Farm. CC BY-SA 2.0

Hond-dasgevechten zijn illegaal in Groot-Brittannië sinds 1835, door invoering van de Cruelty to Animals Act. Sinds 1992 zijn dassen en hun burchten nog verder beschermd door de Protection of Badgers Act. Dit weerhoudt criminelen er echter niet van nog steeds een ziekelijk plezier te beleven aan deze Middeleeuwse martelpraktijken.

Onvolledige registratie incidenten
Een groot nadeel is dat deze misdaden slecht in kaart worden gebracht. Politiekorpsen zijn niet verplicht onderzoek naar incidenten waarbij hond-dasgevechten plaatsvinden, centraal te melden. De schaal waarop deze activiteiten plaatsvinden is dan ook onduidelijk bij de wetshandhavers. Dierenwelzijnsorganisaties blijken de voorvallen beter te registreren en hebben hogere cijfers genoteerd dan bekend is bij het ministerie van Justitie.

dassenjagers
Das | Foto: publiek domein

Het onderzoek van BBC Wales Investigates werd gisteravond uitgezonden op BBC One Wales. Recent werden in Wales twee mannen tot respectievelijk 22 en 20 weken celstraf veroordeeld voor ‘dassenvechten’.

Bron: BBC, BBC Wales/Facebook ©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde