Drie vooraanstaande Britse natuurbeschermers lanceerden deze maand hun organisatie Wild Justice. Chris Packham, Mark Avery en Ruth Tingay komen met hun stichting op voor wilde dieren. Hare coursing (het jagen op hazen met honden), vossenjacht, het vergiftigen van roofvogels: tegen dergelijke misdaden wordt momenteel te weinig opgetreden. Wild Justice wil hier via juridische weg verandering in brengen.

Wild Justice
Wilde dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen. Daarvoor kunnen ze nu rekenen op de kersverse organisatie Wild Justice | Fotocredit: rothkko Flickr via Compfight cc

De organisatie Wild Justice is nog maar een week oud en kan al op veel belangstelling rekenen. Deze organisatie zonder winstoogmerk is opgezet door drie Britse natuurbeschermers: Chris Packham (presentator van BBC Springwatch), Mark Avery (auteur en voormalig directeur van de RSPB) en Ruth Tingay (onderzoekster en blogger). Wilde dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom gaat Wild Justice over tot het aanspannen van rechtszaken tegen overheidsinstanties, waar dieren en hun leefomgeving onvoldoende beschermd worden. Packham:

“De boodschap is duidelijk. Als je de wet overtreedt, als de wet ontoereikend is, of gebrekkig, zullen we je krijgen. Vreedzaam, democratisch en legaal.”

Door gebruik te maken van het rechtssysteem hoopt de organisatie ook de aanzet te geven tot het aanpassen van bestaande wetgeving.

“Onze wilde dieren hebben al te lang geleden. Ze zijn al te lang door criminelen misbruikt, uitgebuit en vernietigd. Hier komt een einde aan. Wild Justice zal eindelijk de stem voor die slachtoffers zijn. We zullen gehoord worden en het recht moet zijn loop hebben.”

Wild Justice werkt samen met juristen in Engeland en Schotland. Rechtszaken zullen betaald worden uit donaties en door crowdfunding. De organisatie heeft een lange lijst met projecten waarmee men aan de slag gaat en maakt binnenkort bekend met welke juridische procedure gestart wordt.

Packham:

“Wild Justice. Omdat wilde dieren gerechtigheid nu meer dan ooit nodig hebben.”

Bronnen: Wild Justice, Chris Packham, Daily Echo ©Animals Today Angelique Lagarde