Natuurorganisatie IUCN NL heeft van de Nationale Postcode Loterij een extra bijdrage van 2,4 miljoen euro gekregen voor het project ‘Operation Jaguar’. Hiermee kan zij stroperij en illegale handel in jaguars in Zuid-Amerika terugdringen. IUCN NL werkt hiervoor samen met IFAW, Elephant Action League en ARTIS.

jaguarstroperij
IUCN NL ontvangt een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij voor ‘Operation Jaguar’| ©Roy Beusker

Jaguars – de grootste katachtigen van het westelijk halfrond – worden in landen als Bolivia, Suriname en Guyana steeds vaker gestroopt. Dit lijkt bijna volledig te worden gedreven door de vraag vanuit China, waar jaguartanden, -vlees en -botten worden verwerkt tot medicijnen en sieraden.

jaguarstroperij
Jaguars zijn het slachtoffer van stroperij en illegale handel | Fotocredit: Eric Kilby Flickr via Compfight cc

Door de criminele netwerken te ontmaskeren, en de opsporing en vervolging door autoriteiten te professionaliseren, willen de organisaties deze wildlife crime bestrijden. Ook zetten ze in op preventie door stropers te weren uit de leefgebieden van jaguars. Zo kan dit toproofdier zijn belangrijke rol in het ecosysteem blijven vervullen. Liliana Jauregui van IUCN NL vertelt:

“De jaguar is de enige van de vijf big cats die nog niet bedreigd is. Maar de tijd dringt. We kunnen ons niet permitteren af te wachten tot ook hij het predicaat ‘bedreigd’ heeft. Met deze bijdrage van de Postcode Loterij gaan wij daarom alles op alles zetten om de jaguar het lot van zijn neven te besparen.”

Dankzij deelnemers Postcode Loterij

De bekendmaking van de miljoenenschenking aan het project is gedaan in aanloop naar het Goed Geld Gala van de Postcode Loterij op 4 maart. Dan maakt de Loterij bekend welk bedrag zij in totaal kan schenken. De helft van de inleg van deelnemers aan de Postcode Loterij gaat naar goede doelen op het gebied van mens en natuur. Vorig jaar was dit een totaalbedrag van ruim 357,5 miljoen euro voor een betere wereld.

Persbericht IUCN