Met de vangst van 3000 kilo ivoor gisteren, is er in minder dan een week al 4500 kilo ivoor onderschept in de haven van Mombasa. 

Ivoor Kenia
Foto: IFAW

De 3000 kilo ivoor was vermomd als een zending pinda’s, terwijl de vangst van een paar dagen eerder gelabeld was als gedroogde vis. Beide zendingen waren bestemd voor Maleisië.

“De Keniaanse autoriteiten hebben de controles duidelijk opgeschroefd in een poging de handel in ivoor tegen te gaan”, zegt Jason Bell, hoofd van IFAW’s Olifantenprogramma.

“Hun vondsten deze week zijn zowel geweldig als erg deprimerend. Hun werk om de illegale handel in ivoor te stoppen is fantastisch, maar het feit dat er zo’n grote hoeveelheid ivoor is onderschept is een indicatie van hoe erg de stroperij uit de hand gelopen is.”

Eerder deze week lieten autoriteiten in Tanzania en Malawi weten 1126 stukken ivoor te hebben onderschept tijdens een gezamenlijke actie.

Oost-Afrika staat bekend als een enorme bron van ivoor én een belangrijke handelsroute voor gestroopt ivoor. Inclusief deze laatste vangst is dit jaar al 8000 kilo ivoor onderschept in Kenia.

  • Bijna 3500 kilo ivoor werd gevonden in januari van dit jaar (2000 kilo in de haven van Mombasa, ruim 1000 kilo in Hong Kong, dit was verscheept vanuit Mombasa).
  • In mei vond de douane in Dubai 259 slagtanden, deze waren verborgen in een container, verscheept vanuit Mombasa.
  • Op 3 juli werd 1500 kilo ivoor onderschept in Mombasa, dit was gelabeld als gedroogde vis.
  • Gisteren werd 3000 kilo in Mombasa ontdekt, vermomd als pinda’s.

“Het doden van olifanten voor hun ivoor is een wereldwijd probleem”, zegt James Isiche, regiodirecteur Oost-Afrika van het IFAW. “Meer dan ooit hebben we hulp nodig van de internationale gemeenschap om actie te ondernemen tegen de illegale ivoorhandel.”

Het meeste illegale ivoor is bestemd voor Azië, met name China. In China is ivoor een belangrijk investeringsobject en wordt het gezien als het ‘witte goud’. Beperkte beschikbaarheid van legaal ivoor in China (de voorraden van zuidelijk Afrika werden in 2008 opgekocht) zorgt ervoor dat de vraag groter wordt en de stroperij wordt aangemoedigd.

Het IFAW traint douaniers en wetshandhavers om illegale handel te herkennen en voorkomen in verschillende landen in Afrika, het Midden-Oosten, Azië, Oceanië en het Carribisch gebied.
De organisatie tekende pas geleden een Memorandum of Understanding met Interpol, de eerste overeenkomst ooit tussen Interpol’s programma Milieucriminaliteit en een ngo. Het IFAW en Interpol werken al sinds 2005 samen voor een aantal projecten, waaronder Interpol’s grote operatie tegen illegale ivoorhandel in 2012.

Persbericht IFAW