De Amerikaanse mustang, een wild paard dat in het westen van de Verenigde Staten leeft, is sinds 1971 beschermd, maar daar komt mogelijk binnenkort verandering in. Onder de regering van Trump zou het aantal van de iconische dieren fors af moeten nemen om de balans van de ecosystemen op het federale land te herstellen. Er is een petitie in het leven geroepen die oproept om deze wilde paarden te beschermen en die vraagt om een humane manier om het aantal mustangs af te laten nemen.

mustang
Foto: Wikimedia Commons

Levend symbool
De voorouders van de wilde paarden zijn vanuit Europa meegekomen met de Spanjaarden en Portugezen die de ‘nieuwe wereld’ kwamen ontdekken. De dieren vormen een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van de Verenigde Staten. Ze werden onder andere door de inheemse Amerikanen gebruikt als transportdieren en door de pioniers om zich te settelen in het westen. Wilde paarden worden daarom door veel Amerikanen gezien als levende symbolen van de onafhankelijkheid en van vrijheid.

Beschermde paarden
In de 19e eeuw zouden er twee miljoen wilde paarden zijn geweest in de Verenigde Staten. Dit aantal nam behoorlijk af, onder andere doordat een groot deel werd ingelijfd in de Eerste Wereldoorlog en doordat een ander deel werd bejaagd, voor het vlees of ter vermaak. Het afgenomen aantal leidde in 1971 tot de Wild Free-Roaming Horse & Burro Act, een federale wet die de wilde paarden en ezels beschermt door het jagen te verbieden. Het Bureau van Land Management (BLM) is het orgaan dat al meer dan drie decennia verantwoordelijk is voor het behouden en beschermen van de kuddes.

Balans ecosystemen
De mustangs leven in kuddes in het westen van de Verenigde Staten, vooral in Nevada, Oregon, en Wyoming. Zij leven op stukken federaal land die hiervoor zijn aangewezen. Dit land wordt ook gebruikt voor veeteelt en recreatie. Het BLM is naast de bescherming van de mustang ook verantwoordelijk voor het welzijn van de ecosystemen. Het is de taak van het BLM om een balans te zoeken tussen de benodigdheden van veeteelt, recreatie en het leven van dieren in het wild, zoals de mustang. Er is al enkele jaren een geluid dat er te veel mustangs zijn. Om het aantal af te laten nemen, worden de dieren door middel van helikopters opgejaagd, waarbij sommige zwakkeren omkomen en waarbij anderen worden opgesloten en soms eindigen in slachthuizen in buurlanden Canada en Mexico, waar het slachten van wilde paarden wel is toegestaan.

Petitie
Er is momenteel een petitie die oproept de mustang te beschermen. Het voortbestaan van de ecosystemen wordt hierin niet vergeten, maar de petitie roept op tot humanere manieren om het aantal mustangs terug te dringen, een soort anticonceptie, in plaats van jagen en slachthuizen. De opstellers van de petitie vragen zich af waarom de overheid deze aanpak wil hanteren in plaats van anticonceptie, waarbij het aantal ook fors af zal nemen. Critici stellen dat het om grasland voor de rijke veehouders gaat of dat de overheid de makkelijkste manier zoekt om het op te lossen.

De petitie kan je via deze link ondertekenen.

Bronnen: National Geographic 1, 2, Bureau of Land Management, Dodo, Huffington Post ©AnimalsToday Lisa van Leeuwen


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.