Op de dag van troonswisseling wil burgemeester van der Laan van Amsterdam maar liefst 150.000 ballonnen de lucht in laten gaan. Dat klinkt voor een leek misschien heel feestelijk maar dat is het allerminst.

ballonnen
Foto: mugley via Compfight cc

Veel  vogels, zeezoogdieren en schildpadden zien de kleurrijke stukjes ballon aan voor voedsel. Door het opeten hiervan kan de toegang tot de maag geblokkeerd raken met als gevolg dat de dieren verhongeren. Ook worden er geregeld dieren op het strand gevonden die geheel verstikt zitten in de touwtjes die nog aan de ballon zit. Met een gruwelijke dood tot gevolg!

Nog geen maand geleden werd wereldwijd de Strand-Opruim-Dag georganiseerd. Het idee was mensen bewust te maken van de enorme hoeveelheid afval dat er op stranden en in de zee terecht komt. 700 vrijwilligers struinden 15 Nederlandse stranden af.

Opvallendste vondst waren de enorme hoeveelheid ballonnen en ballontouwtjes. In 2005 werden bij schoonmaakacties nog 6 ballonnen per 100 meter gevonden. Dit jaar waren dat er 22 per 100 met strand.

Langs de hele Nederlandse kustlijn gaat het om maar liefst zo’n 75.000 ballonnen. Nu verzekert de burgemeester van Amsterdam ons dat er is nagedacht over deze ballonnenactie. Dat maakt enorm nieuwsgierig. Een belronde langs wat biologisch afbreekbare ballonleveranciers leert namelijk dat het behoorlijk lang duurt voordat een dergelijke ballon is afgebroken. Sterker een leverancier laat weten bij wijze van proef een ballon in een boom in zijn achtertuin te hebben gehangen twee jaar geleden, en die hangt er nu nog.

Dus burgemeester van der Laan wat gaan we zeggen tegen die vogels die niets meer kunnen eten omdat hun darmkanaal verstopt zit? No worries, over een jaartje of 2 is het probleem opgelost?

De Partij voor de Dieren in Amsterdam is inmiddels een actie gestart om het oplaten van de 150.000 ballonnen tegen te gaan.

Kijk hier hoe je deze actie kunt ondersteunen.

©PiepVandaag.nl