Valentina raakte onze harten enorm in 2016. We waren op slag verliefd op haar. Tijdens de opnames van onze documentaire over het leed van de Spaanse galgo Broken Spirit – the Galgo’s Last Run konden we filmen hoe Valentina gered werd. Valentina was zo bang. Maar dankzij haar adoptanten is Valentina over haar grootste angsten heen. Sterker nog, voor het eerst sinds 2016 kon ze deze week op het strand loslopen! En deze keer wilde ze nergens voor weg te lopen. De ziel van Valentina is niet langer gebroken, maar geheeld en vrij.

Valentina
Spaanse Galgo Valentina rent voor het eerst los op het strand @ Bas van der Wel

Wilma van der Wel, adoptant van Valentina, schreef een heel mooi stuk over Valentina’s leven sinds de redding:

Toen ik in weer en wind voor mijzelf moest zorgen en sliep in een koud, kaal en verlaten, niet afgebouwd huis in Valladolid in Spanje had ik er niet van durven dromen wat mij vandaag is overkomen…Er waren in Spanje lieve mensen die mij blijkbaar hadden zien lopen op een verlaten industrieterrein en vastbesloten waren mij te redden en een einde te maken aan mijn miserabele leventje als zwerfhond. Op de dag dat zij probeerden mij te vangen was er ‘toevallig’ ook een filmploeg uit Nederland aanwezig. Één van deze mensen was Karen Soeters van AnimalsToday. Waarom weet ik niet maar op deze dag besloot ik mij ‘over te geven’. Ik weet nog dat Karen het strakke touw, dat om mijn hals zat, doorsneed. Ik ging in een auto en kwam uiteindelijk in een shelter terecht, bij “Scooby”. Karen was erg met mij begaan en beloofde dat ze er voor zou zorgen dat ik een goed huis zou krijgen ergens in Nederland.

Valentina
Foto: Bas van der Wel

Van Scooby ging ik naar het Royal Dog Resort in Geleen waar Arla zich over mij ontfermde. Na een tijdje kreeg ik bezoek van 2 mensen met een leuke Galga “Amy”. Zij kwamen een aantal dagen met mij wandelen en ik geloof dat zij mij leuk vonden. Ze beloofden mij snel op te halen om bij Amy te gaan wonen. Op 7 augustus werd ik gehaald en moest ik weer afscheid nemen. Nu van Arla. Omdat ik toch erg bang en schrikachtig bleef mocht ik behalve ‘thuis’ in de grote tuin nergens los lopen. Zo’n 3 maanden geleden ving ik op dat ik ‘er wel klaar’ voor was.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Ik zou op een maandag “los” mogen op het strand. Toen kreeg ik op de zondag ervoor een ernstig ongeluk. In de tuin ben ik keihard in een stok gerend die mijn borst doorboorde op minder dan een centimeter van mijn halsader. 6 uur ben ik bij de dierenarts geweest die mij heeft geopereerd. Hierna moest ik herstellen. Vandaag was dan eindelijk, na 806 dagen, mijn geluksmoment. Op het strand van Rockanje mocht mijn riem los en mocht ik rennen met Amy. Na een tijdje wandelen zagen we in de verte nog 2 Galgo’s. Toen was mijn feestje compleet, met zijn vieren hebben we gegraven, gesprongen en gerend. Ik ben nu erg gelukkig.
Valentina 🐾

Valentina
Valentina op de dag dat ze gered werd

Lees de blog van Karen Soeters over de redding van Valentina en haar komst in Nederland.

Broken Spirit
Karen Soeters maakte samen met Monique van Dijk Armor en Estefanía Pampín Zuidmeer de documentaire ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’, over het lot van de Spaanse galgo. Bekijk de documentaire hieronder:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
@AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer