Wat heb ik uitgekeken naar deze dag! Valentina, de hond waar ik in Spanje het touw van haar nek heb gesneden waarmee ze haar meerdere keren geprobeerd hebben op te hangen, is eindelijk in Nederland. Maar wat is ze bang. Een dier dat het vertrouwen in mensen volledig heeft verloren, en geef haar eens ongelijk. Volgens de lieve mensen van Greyhounds in Nood Nederland (GINN) die haar gaan opvangen zagen ze dat Valentina mij herkende. Ik voel het in mijn hart als ik bedenk wat mensen haar hebben aangedaan.

Valentina
Valentina en Karen

Maar wat wil je ook met zo’n verleden. Even ter herinnering. Tijdens mijn verblijf in Spanje voor de reportage over het lot van de galgo’s ben ik onder andere mee geweest met een groepje vrijwilligers van Almanimal VA om een reddingsactie te doen. Al maanden werd een gedumpte hond gesignaleerd in een dorp. De vrijwilligers konden drie weken een vangkooi lenen van Scooby, maar de keer dat ik meeging was echt de laatste dag. Ze hadden er een hard hoofd in dat het ging lukken, maar wilden het toch proberen.

Valentina
Valentina enkele weken voor haar redding, het touw nog om haar nek

Net toen we de vangkooi hadden opgezet werden we gebeld dat ze was gesignaleerd op een bouwterrein. We zijn er in de auto met zijn allen meteen naartoe gereden en dachten haar nu makkelijk te kunnen vangen, maar dat viel dus enorm tegen. We zijn uren bezig geweest om haar te lokken met eten en andere honden, maar zonder enig resultaat. Ze liet zich niet vangen.

Maar ineens kwam ze weer tevoorschijn. Dat moment kan ik mij nog zo goed herinneren. Ze begon te rennen. Er was iets veranderd in haar houding. Ze liep naar een hondenhok op het terrein en ging er zitten, tegen de achterwand van het hok ‘geplakt’ alsof ze het had opgegeven. ‘Doe maar met mij wat moet’, leek ze te denken. Wat een emotioneel moment was dat!

Ik ben bij haar in het hok gekropen en heb geprobeerd haar gerust te stellen. Daarna heb ik met een mes het touw dat zo vreselijk strak om haar nek zit losgesneden. De eigenaar van het terrein vertelde dat ze haar daarmee meerdere keren hebben geprobeerd op te hangen. Omdat het Valentijnsdag was noemden we haar Valentina.

Dit is het leven dus voor galgo’s in Spanje. 50.000 honden per jaar. Zo op de straat gegooid. En dan de mensen die al hun vrije tijd gebruiken om deze honden te redden. Valentina werd opgevangen bij Scooby. Zij staat voor mij symbool voor wat mensen galgo’s en trouwens ook podenco’s, the ‘great forgotten’, aandoen in Spanje. Ik wilde dat ze naar Nederland komt en hier een fijn tweede leven krijgt. Ik heb het haar beloofd toen ik het hok bij haar ben gaan zitten.

Valentina
‘Doe maar met mij wat moet’

Mensen die mij kennen weten dat ik als ik zoiets beloofd heb ik ook alles op alles ga zetten om het voor elkaar te krijgen. Ik heb mensen vrees ik zo tot wanhoop gedreven dat ze zelfs hebben aangeboden naar Spanje te rijden om haar op te halen. Maar gelukkig was dat niet nodig en is ze met Fermin Perez Martin. de oprichter van Scooby, afgelopen zaterdag eindelijk naar Nederland gebracht.

Het gaat nu goed komen met haar. Ik heb alle vertrouwen in GINN. Wat een liefdevolle organisatie is dat. En sorry bijna geen foto’s van Valentina zonder mij. Ik wilde haar niet meer loslaten. Maar het moest. Heb voor mijn gevoel uren naast haar gezeten om haar, net als in Spanje, gerust te stellen en heb haar net als in Spanje uiteindelijk naar de auto gedragen. Maar nu gaat ze het echt fijn krijgen.

Valentina
Ik wilde haar niet meer loslaten

Ik zou haar dolgraag zelf willen adopteren maar kan haar met mijn werkende leven van soms wel 7 dagen per week geen stabiel bestaan geven. Voor mijn labrador Wolfje die overal mee naar toe gaat en bijna alles wel gezellig vindt is dat geen probleem, maar voor een hond met zo’n verleden is dat geen vooruitgang. Zojuist kreeg ik de eerste foto’s van haar bij de opvang van GINN al doorgestuurd. Ze lijkt iets meer ontspannen maar ze heeft nog een lange weg te gaan…

Het gaat goed komen met Valentina. De hond die voor mij symbool staat voor wat galgo’s en ook podenco’s wordt aangedaan in Spanje. Want laten we vooral niet vergeten dat de redding van Valentina een symbool is en dat er nog heel veel werk aan de winkel is in Spanje om het trieste lot van deze dieren ten goede te keren.

Valentina
Het komt goed met Valentina

Bedankt Fermin Perez Martin en alle mensen van GINN en natuurlijk het reddingsteam in Spanje Almanimal.va, en Estefania Pampin Zuidmeer en Marten Jesse Pot voor jullie aanwezigheid en foto’s. Onze reportage over het lot van de galgo’s zal in het najaar online komen. En als je Valentina wilt helpen dan is een donatie aan GINN heel fijn: IBAN NL58ABNA0534240402 t.n.v. Stichting Greyhounds in Nood Nederland te Utrecht, onder vermelding van ‘Valentina’.

©PiepVandaag.nl