Elke twee minuten sterft een kleine walvis, dolfijn, bruinvis of haai, waaronder per jaar zo’n 300.000 kleine walvisachtigen, een gruwelijke dood als bijvangst in visnetten. Ze verdrinken omdat ze niet naar de oppervlakte kunnen komen om te ademen.

zwangere walvishaai gered van verdrinkingsdood

In de Middellandse Zee sterven jaarlijks zo’n 100.000 walvisachtigen door illegale drijfnetten. Deze netten worden vooral gebruikt om illegaal tonijn en zwaardvis mee te vangen.

De walvishaai is niet zoals de naam doet vermoeden een walvis, maar een vis. Ze kunnen tussen de 70 en 80 jaar oud worden. Gemiddeld wordt een walvishaai  ongeveer 8 meter, maar er zijn er ook gevonden die wel 15 meter lang waren. Op dit moment zijn er nog maar 1000 geregistreerde dieren te vinden wereldwijd. De walvishaai is dus een zeer ernstig bedreigde diersoort. Triest is dat er in ontwikkelingslanden nog steeds op gevist wordt.

Het dier in onderstaand filmpje kon gelukkig voorlopig worden gered. Ze had een touw om haar lichaam dat diepe wonden achterliet. Waarschijnlijk een overblijfsel van een vissersnet waarin ze verstrikt is geweest. De duikers wisten het touw door te snijden. Mooi detail is dat deze walvishaai ook nog zwanger bleek, waarmee er twee walvishaaien van de verdrinkingsdood zijn gered.

Bronnen: Joop, Wikipedia