UPDATE: PiepVandaag heeft van de medewerkers van Eyes on Animals vernomen dat de chauffeur vanmiddag belde om te laten dat ze toestemming hebben gekregen om eindelijk de grens te verlaten en de dieren uit te laden op Turks grondgebied. Hij is direct naar de dichtsbijzijnde rustplaats bij de grens van Kapikule gereden (zo’n 10 minuten rijden), om daar de dieren te verzorgen.

Opnieuw is een veetransport in Turkije in de problemen gekomen. Sinds 8 oktober mag een vrachtwagen met zwangere buffels niet verder het land in, omdat de administratie van het transport niet in orde zou zijn. De dieren kunnen de vrachtwagen niet uit en de situatie dreigt uit te lopen op een ramp.

veetransport buffels
Zwangere buffels staan al dagen vast bij de Turks-Bulgaarse grens | Foto: Eyes on Animals/Animal Welfare Foundation

Het transport met 28 zwangere buffels is afkomstig uit regio Piëmont in Italië. De vrachtwagen werd staande gehouden in Kapikule, net over de Turks-Bulgaarse grens op Turks grondgebied. Eyes on Animals meldt dat op de betreffende plaats geen mogelijkheid is om de dieren uit de vrachtwagen te halen. Wel zou de chauffeur er alles aan doen om de buffels iedere dag van vers water en hooi te voorzien en zorgt hij ervoor dat er voldoende ventilatie is in de oplegger. Maar de voedselsituatie dreigt inmiddels nijpend te worden.

Als reden voor het oponthoud meldt Turkije dat het veetransport niet over de juiste papieren beschikt. Het Turkse Ministerie van Landbouw geeft importvergunningen voor vee af aan specifieke EU-landen, met uitzondering van een aantal regio’s. Piëmont in Italië is één van die gebieden, omdat daar tot een tijd terug nog blauwtong voorkwam onder runderen. Inmiddels is de ziekte daar uitgebannen, maar het Turkse Ministerie van Landbouw had de vergunningsregels op 8 oktober nog niet officieel aangepast, waardoor het importverbod uit Piëmont toen nog bestond.

Maar de situatie wordt extra schrijnend wanneer blijkt dat bureaucratie de werkelijke reden is voor het oponthoud. Omdat blauwtong niet meer voorkomt in Piëmont heeft het Turkse Ministerie van Landbouw op 10 oktober in een brief wel een officiële verklaring afgegeven dat er weer vee uit Piëmont geïmporteerd mag worden. Het gestrande buffeltransport kwam echter 2 dagen voor de officiële opheffing van het importverbod aan in Turkije, en dat is de vermoedelijke reden waarom het niet verder mag rijden. Het feit dat de buffels getest zijn op blauwtong en allemaal negatief bevonden werden lijkt niets te veranderen aan het besluit de vrachtwagen tegen te houden.

veetransport buffels
De buffels mogen de vrachtwagen al dagen niet uit | Foto: Eyes on Animals/Animal Welfare Foundation

Volgens Eyes on Animals is de ontstane situatie onbegrijpelijk, omdat bij het uitzoeken van vee voor transport naar Turkije altijd een veearts uit dat land meegaat. Deze had op dat moment dus helemaal geen buffels in Piëmont mogen aanwijzen voor de export, omdat het importverbod nog niet was aangepast. Eyes on Animals heeft inmiddels een brief geschreven naar de Italiaanse ambassade in Ankara met het verzoek om snel tot een oplossing te komen. De Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) heeft ook aangekondigd de situatie aan te kaarten bij de Europese Commissie voor gezondheid en consumentenbescherming, en de veterinaire dienst van Noord-Italië laat weten de Turkse autoriteiten om opheldering te vragen.

Al vaker berichtte PiepVandaag over problemen met veetransporten naar Turkije. Zo bleek in 2012 na een onderzoek door Eyes on Animals en de Animal Welfare Foundation dat de transporten vaak overbeladen waren en de dieren te weinig ruimte hadden, er slecht werd geventileerd, de hygiëne ernstig te wensen overliet, water en voedsel onvoldoende voorhanden waren en er zelfs zieke, zwangere en gewonde dieren getransporteerd werden. Sindsdien is er wel veel veranderd in deze misstanden, ten goede van het dierenwelzijn. Maar de huidige situatie van 28 zwangere gestrande buffels toont aan dat de dieren nog steeds de dupe kunnen worden van veetransporten naar Turkije.

Bron: Eyes on Animals ©PiepVandaag.nl Bart van Riel