Het is nu echt helemaal zeker: er komt geen nertsenfokkerij in Wervik, België. De gebouwen worden verkocht aan een bloemenkweker en niet aan de Nederlandse nertsenfokker die het plan had er 107.000 nertsen te gaan houden.

Nertsenhouderij
Dzivnieku Briviba via Compfight cc

Vorig jaar november protesteerde Bont voor Dieren samen met GAIA nog tegen de komst van de nertsenfokker. Bij het protest waren meer dan 2000 buurtbewoners, politici en andere sympathisanten aanwezig.

De Provincie West-Vlaanderen had al een vergunning afgegeven, maar de bewoners en het gemeentebestuur zijn hier fel tegen. Eerder dat jaar bracht het gemeentebestuur een negatief advies uit voor de komst van de nertsenfokkerij. GAIA diende samen met meer dan 2000 buurtbewoners een bezwaarschrift bij de provincie in. Ondanks de tegenstand heeft de provincie West-Vlaanderen de vergunning toch afgegeven. GAIA heeft direct beroep aangetekend bij de minister tegen deze beslissing en startte met succes een protestactie.

In maart werd bekend dat er geen milieuvergunning afgegeven zou worden voor de bouw van de nieuwe nertsenfokkerij in Wervik. Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege heeft de milieuvergunningsaanvraag voor de bouw geweigerd.

Het bedrijf zou de grootste nertsenfokkerij van Vlaanderen zijn. Minister Schauvkiege is van mening dat de nertsenfokker niet voldoende aantoont dat de geur- en ammoniakuitstoot voor de nabije omgeving tot een aanvaardbaar niveau beperkt zullen worden. Bovendien is de schaal van de geplande nertsenkwekerij dermate groot dat de bijkomende hinder niet te vergelijken is met deze van bestaande land- en tuinbouwbedrijven in de buurt.

De beslissing van de minister gaat dus in tegen de West-Vlaamse deputatie, die wél een vergunning afgaf. Daarop ging de Nederlandse nertsenfokker weer bij de Raad van State in beroep. Dat beroep is nu komen te vervallen, omdat de eigenaar van de gebouwen besloten heeft dat de voorkeur naar een andere koper uitgaat.

GAIA heeft het federale parlement opgeroepen om snel een algeheel verbod op bontfokkerijen uit te spreken. Natuurpunt riep vorig jaar ook al op tot zo’n verbod.

Bron: Nieuwsblad.be ©PiepVandaag.nl