De zwanen krijgen het zwaar te verduren. Half april werden ernstig mishandelde dode zwanen teruggevonden in Sliedrecht. Eind april werd de auto van Saskia van Rooy nog bekogeld met zwaneneieren. Blijkbaar voelen niet enkel de zwanen zich bedreigd. Het is immers niet de eerste keer dat misdrijven tegen zwanen werden veroordeeld. Nu was het de beurt aan vijf zwanendrifters veroordeeld in Utrecht.

zwanendrifters veroordeeld
Knobbelzwanen | ©Lars Soerink, Vilda natuurfotografen

Voor hun ‘illegale handelingen’ bij knobbelzwanen zijn drie broers en twee andere verdachten veroordeeld tot geldboetes en taakstraffen. Twee broers krijgen een boete van €1.000, waarvan €500 voorwaardelijk. De derde broer betaalt €500 extra. De daders hebben zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte, het kortwieken van kuikens dat door een dierenarts moet worden toegepast, het toe-eigenen van een wilde levende knobbelzwaan en het gebruik van een te grote ringmaat tijdens het ringen.

Hoewel we moeten toejuichen dat zwanendrifters worden aangepakt, laat een straf evenredig met de misdaad helaas op zich wachten. Dit terwijl de roep om zwaardere straffen vanuit de samenleving alsmaar luider klinkt. Over de straffen voor dierenverwaarlozing en dierenmishandeling verscheen op PiepVandaag.nl eerder een uitgebreid artikel.

Bron: EenVandaag ©PiepVandaag.nl