In Sliedrecht gaat de dierenambulance extra patrouilleren nadat afgelopen weekend, in de weilanden tussen Sliedrecht, Wijngaarden en Hardinxveld-Giessendam, zes dode zwanen werden gevonden. Eén zwaan werd zwaar gewond aangetroffen en naar de vogelopvang in Delft overgebracht. Het dier is daar later alsnog overleden.

dode zwanen
Foto: via Buurttoezicht Sliedrecht-Oost/Twitter

Sommige dieren lagen in een vreemde houding met een geknakte nek in het weiland en in een sloot. Volgens Corrie Bentlage van dierenambulance de Kattenmand lijkt het er sterk op dat er een paar doodgeknuppeld zijn:

“Er is iemand heel fout bezig geweest.”

Inmiddels heeft de dierenpolitie vastgesteld dat de zwanen op een niet-natuurlijke wijze zijn gestorven. Zo werd bij twee zwanen een gebroken nek geconstateerd. De dierenambulance laat weten:

“We houden de nesten in de gaten zodat het wel veilig blijft voor de vogels.”

Geruchten
Over de daders van de gruwelijke mishandelingen gaan in Sliedrecht inmiddels veel geruchten de ronde. Er wordt gesproken over boeren, jagers en baldadige jeugd. Helaas moet de dierenambulance toegeven tot nu toe nog geen zicht te hebben op de identiteit van de daders. Ook de mogelijkheid dat de zwanen in hun broedperiode opgejaagd zouden zijn door zwanendrifters wordt niet uitgesloten, zo blijkt uit onderstaand Twitterbericht:

Buurttoezicht Sliedrecht-Oost vraagt burgers via om de ogen en oren goed open te houden en iedere verdachte handeling in de buurt van zwanen en zwanennesten direct te melden bij de dierenpolitie, via telefoonnummer 144

Rechtszaak tegen zwanendrifters
In Utrecht stonden gisteren vijf zwanendrifters voor de rechter. De mannen staan terecht voor het illegaal toe-eigenen van wilde zwanen, het vervalsen van pootringen en het overtreden van de Flora- en Faunawet. De strafeis luidde een werkstraf van 240 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk, 5000 euro boete voor overtreding van de Flora- en Faunawet en 500 euro boete voor het illegaal leewieken van wilde jonge zwanen. Zolang het officiële wettelijke verbod nog niet van kracht is hangt de mannen ook een ontzetting uit het ‘beroep’ zwanendriften van 1 jaar boven het hoofd.

In totaal zijn vijf dagen voor de rechtszaak uitgetrokken.

Bronnen: AD, Rijnmond.nl, EenVandaag ©PiepVandaag.nl