Vrijwilligers van de Paddenwerkgroep Kerckebosch Zeist hebben in het voorjaar van 2016 tijdens de paddentrek 1393 amfibieën veilig de weg over geholpen. Het ging om 1367 padden, 22 kikkers en 4 salamanders. Ruim dertig vrijwilligers van de paddenwerkgroep waren actief om de dieren de Arnhemsebovenweg en het niet afgeschermde gedeelte van de Breullaan over te zetten.

paddenwerkgroep
Een handje helpen met oversteken | Foto: Paddenwerkgroep Kerckebosch Zeist

Langs het grootste deel van de Breullaan staan sinds 2014 paddenschermen. Trekkende amfibieën kunnen de overkant hier uitsluitend bereiken via de aangelegde paddentunnels. Veel dieren maakten gebruik van deze tunnels tijdens de voorjaarstrek.

Trager

Padden en andere amfibieën trekken in het voorjaar massaal van hun overwinteringsplek naar het water waar ze zich voortplanten. Als hun route een drukke weg kruist kunnen er dagelijks honderden dieren worden doodgereden. Vooral de pad, die veel trager is dan de kikker, wordt vaak het slachtoffer. Daarom zetten vrijwilligers door het hele land zich in om de amfibieën veilig naar de overkant te helpen.

In de omgeving van de Breullaan steken de padden elk voorjaar de drukke Arnhemsebovenweg over. Vrijwilligers van de werkgroep Kerckebosch Zeist lopen hier langs de weg om de padden op te pakken voordat ze het asfalt betreden en ze aan de overkant van de weg af te zetten. Het grootste deel van de Breullaan is tegenwoordig beveiligd met paddenschermen, maar deze ontbreken op het laatste stuk, ter hoogte van het pannenkoekenhuis. Ook daar zijn de vrijwilligers actief.

Help mee

Paddenwerkgroep Kerckebosch Zeist houdt op te bestaan, maar er zijn ook paddenwerkgroepen elders in het land die je hulp als vrijwilliger goed kunnen gebruiken.

Bron:

  • Persbericht Paddenwerkgroep Kerckebosch Zeist