Katten zijn er in alle soorten, maten én kleuren. De pittige lapjeskat, de wat agressievere rode kater of een mysterieus zwart exemplaar. Vooroordelen? Wetenschappers van de Universiteit van Californië besloten te onderzoeken of de vachtkleur van katten daadwerkelijk wat zegt over hun persoonlijkheid.

vachtkleur
Boefjes of zachtaardig? | Foto: Pieter Lanser/Wikimedia

De vraag of de kleur van de vacht ons wat over de kat zelf kan vertellen houdt de wetenschap al jaren bezig. Zo is er een onderzoek geweest naar de relatie tussen het aantal prooien dat een kat vangt en de vachtkleur. Ook vroegen wetenschappers zich bijvoorbeeld af of er een verband is tussen vachtkleur en bepaalde aandoeningen, zoals blindheid. In het verleden is verder al eens gekeken naar een mogelijke samenhang tussen de tamheid van de kat en zijn kleur.

Agressie
In het onderzoek van de Universiteit van Californië wordt er gefocust op de relatie tussen vachtkleur en agressieve gedragingen van katten. Om dit verband te onderzoeken werd een vragenlijst verspreid via het internet aan katteneigenaren. In totaal gaven 1274 baasjes aan of zij problemen met hun kat ondervonden en wat de kleur van hun huisdier was. Bovendien beschreven zij in welke situaties hun kat zich agressief gedroeg.

Resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat mannetjes en vrouwtjes katten veelal niet van elkaar verschillen als het om agressie gaat. Wel waren de oranje vrouwelijke katten (waaronder de lapjeskatten) agressiever en daarnaast bleken ook de zwart-witte en grijs-witte katten opvliegender te zijn tegenover mensen. De studie toont dat de zwart-witte katten vaker agressief werden wanneer deze opgepakt werden en de grijs-witte katten lieten zich vooral tijdens de dierenartsbezoeken van hun minder vriendelijke kant zien.

Ideale kat
De beste keuze volgens dit onderzoek is een kat die zwart, wit, grijs is of een tijgervacht heeft. Wel had deze studie alleen betrekking op een beperkt aantal katten uit de Verenigde Staten. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid dat de eigenaren de lichaamstaal van hun kat verkeerd interpreteerden. De wetenschappers laten bovendien weten dat mensen geen kat moeten aanschaffen op basis van deze resultaten. Ze wijzen erop dat je bij het kopen of adopteren van een kat altijd moet kijken naar het individuele gedrag van een kat.

vachtkleur
Foto: Jesus Solana/Wikimedia

Bronnen: iheartcats, tandfonline, katwaardig, huffingtonpost ©PiepVandaag.nl Janna van Strien