Wereldwijd hebben dierenwelzijnsorganisaties hun zorgen geuit over het aankomende transport van 35 uit de Zimbabwaanse natuur weggevangen jonge olifanten. De dieren zijn bestemd voor Chinese dierentuinen, maar hun transport gaat in tegen een onlangs door CITES aangenomen ban op de export van olifanten uit het land.

olifanten
Zimbabwe gaat door met verkoop olifanten aan dierentuinen | Foto: Pixabay

Sinds de jonge olifanten ruw bij hun moeders en kudde werden weggerukt, worden ze al bijna een jaar gevangen gehouden in Hwange National Park. Nu rapporteren bronnen ter plaatse dat hun transport aanstaande zou zijn; kratten waarin de dieren vervoerd kunnen worden zijn gearriveerd en medewerkers van ZimParks hebben visa aangevraagd om de olifanten naar China te vervoeren. Ook zijn vertegenwoordigers uit China bij het park aangekomen om voorbereidingen te treffen voor de verhuizing. Onder hen Song Li, een Chinese zakenvrouw die naar verluidt ook voorgaande handelsdeals tussen Zimbabwe en haar klanten heeft gearrangeerd.

Komt ban te laat voor deze groep?

Campagnevoerders vrezen dat Zimbabwe wil proberen de olifanten nog voor 26 november te verhuizen naar hun nieuwe Chinese onderkomens. Op die datum gaat namelijk de nieuwe ban in van CITES -de conventie over internationale handel in bedreigde dier- en plantensoorten, die dierenhandel wereldwijd reguleert-, die de export van levende olifanten uit Zimbabwe en Botswana verbiedt.

Levende Afrikaanse olifanten uit Zimbabwe mogen nu nog worden geëxporteerd naar zogenoemde ‘passende en acceptabele’ bestemmingen. De nieuwe CITES overeenkomst van augustus 2019 nuanceert dit; situaties waarin de dieren in gevangenschap verkeren, buiten hun natuurlijke leefomgeving en zonder dat dit beschermingsdoeleinden dient, worden niet beschouwd als passende en acceptabele bestemmingen.

levende wilde dieren
Foto: Pixabay

Geen oog voor welzijn jonge dieren

Volgens de CITES handelsdatabase heeft Zimbabwe tussen 2012 en 2017 al 109 jonge olifanten naar dierentuinen in China verhandelt en geëxporteerd. Niet alle dieren overleefden deze transporten en diervriendelijk waren de transacties evenmin. Zo kwam in december 2016 een jonge olifant om het leven bij aankomst in China. Volgens documentatie van de douane door een overdosis aan verdovende middelen. In oktober 2017 gaf dierenbeschermingsorganisatie Humane Society International exclusief beeldmateriaal vrij waarop te zien is hoe 14 jonge olifanten die in Hwange National Park werden gevangen door de Zimbabwaanse Wildlife Management Autoriteit, voorafgaand aan hun reis naar China werden geslagen en geschopt.

Ook nu bestaan er grote zorgen over het welzijn van de groep van 35 olifanten die worden vastgehouden in het park. De dieren vertonen verschillende signalen van stress en alle dieren zijn nog erg jong. Enkelen zouden zelfs nog met de fles gevoerd worden. “In het wild blijven kalfjes nauw verbonden met de familiegroep waarbinnen ze worden geboren […] Het is barbaars om deze baby’s uit het wild te stelen, zowel voor hen als voor de rouwende families die achterblijven,” zegt bioloog Audrey Delsink, gespecialiseerd in olifanten en Wildlife directeur van Humane Society International in Afrika.

Zimbabwaanse overheid trekt eigen plan

Delsink:

“Als Zimbabwe ondanks het CITES-besluit doorgaat met de export van deze dieren, met een leven in gevangenschap in het vooruitzicht, laat het een groot gebrek aan respect zien voor de internationale bescherming van wilde dieren en de wetgeving daarover. De regering van Zimbabwe heeft nog korte tijd de kans om te laten zien dat ze moraal boven geld waardeert, door de olifanten onder te brengen bij soortgenoten in een diervriendelijke opvang, en door met de verdere vangst van dieren uit het wild te stoppen.”

Diverse experts en organisaties voor de bescherming van wilde dieren delen haar mening. De Afrikaanse Olifanten Coalitie, een alliantie van 32 Afrikaanse landen, heeft zich tot Zimbabwe gericht met de vraag te stoppen met de export van olifanten naar dierentuinen en andere plaatsen waar de dieren gevangen worden gehouden. Advocates4Earth, een non-profit organisatie die zich onder andere bezig houdt met milieurecht, stelde zelfs officiële vragen over de legaliteit van de acties van de Zimbabwaanse regering.

wilde olifanten
Foto: publiek domein

Terwijl deze zaak wordt overwogen door het gerechtshof, zou de export van de 35 jonge olifanten dus mogelijk al illegaal zijn, maar vooralsnog lijken de Zimbabwaanse autoriteiten nog steeds bereid hun plannen door te zetten.

Help mee met jouw stem

Steun voor de groep jonge Zimbabwaanse olifanten is keihard nodig. Zet je naam onder de lopende petitie en help zo dit dierenleed te stoppen!

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Merel Roks