In het noorden van Spanje zijn zes wolven gedood door een groep veehouders. Ze gebruikten deze wolven eerder voor het vervalsen van schade aan hun vee en het indienen van onterechte schadevergoedingen bij de overheid.

wolven
Zes wolven gedood in oplichtingscomplot Noord-Spanje | Foto: publiek domein

De wolven

Anadel, een vereniging die strijdt voor de rechten van dieren, heeft een video gepubliceerd met de laatste beelden van de zes wolven die dood werden gevonden. De roedel leefde in een gebied op de grens tussen de Spaanse autonome regio’s Asturië en Galicië en had zich aangesloten bij een andere groep katachtigen bestaande uit vijf dieren. Ook deze dieren zijn verdwenen en de organisatie Anadel gelooft dat ook zij zijn gedood door hetzelfde complot, maar hiervoor is geen bewijs.

Laatste beelden wolven 

Onderzoek naar de veehouders

Een publicatie van het Fonds voor de bescherming van wilde dieren (Fapas) beschrijft de praktijken van de groep veehouders die in het westen van de Spaanse provincie Asturië schade aan hun vee door wolven hebben vervalst. Op verzoek van de rechtbank is een onderzoek opgezet dat werd uitgevoerd door Seprona, de natuurbeschermingsdienst van de Spaanse politie. Het onderzoek heeft geleid tot de arrestatie van zes Asturische veehouders. Zij worden ervan beschuldigd meer dan 60.000 euro aan overheidsgeld te hebben geïnd met vervalste schadeclaims. Ook is gebleken dat zij de zes wolven hebben gedood.

Onregelmatige praktijken

In november 2020 sprak ook een dierenarts in Asturië zich uit over de onregelmatige praktijken van de veehouders. Er werden door de veehouders meldingen gemaakt van zogenaamde aanvallen van wolven op paarden, maar uit onderzoek is gebleken dat deze beweringen vals waren. De veehouders hielden er een zeer specifieke werkwijze op na: de veulens werden gescheiden van hun moeder en vervolgens achtergelaten in de wildernis om de wolven zover te krijgen het veulen aan te vallen. Zo konden de veehouders een subsidie innen die kon oplopen tot wel 900 euro per dier. De dierenarts meldde ook dat de boeren op deze manier de wolven naar gebieden dichter bij de boerderijen lokten, wat nog een belangrijke reden was om het onderzoek in te stellen.

Foto: publiek domein

Paarden gedood

Tussen 2019 en 2020 zijn meer dan 170 paarden op deze manier gedood. De veehouders vervalsten in sommige gevallen ook nog eens de documenten van de paarden, waardoor zij de dood van hetzelfde dier twee keer konden aangeven en zo een dubbele subsidie ontvingen.

Als gevolg van deze praktijken zijn de wolven in gebieden dichter bij de boerderijen gaan verblijven. Na het aanvallen van de veulens, gingen zij door met het aanvallen van het vee. De veehouders besloten daarop een einde te maken aan de wolven door ze te lokken met handgemaakt lokaas dat waarschijnlijk verdovingsstoffen bevatte. Vervolgens hebben ze de wolven doodgeslagen en langs de kant van de weg achtergelaten om te doen alsof ze per ongeluk overreden waren. De veehouders worden beschuldigd van voortdurende misdrijven zoals fraude, dierenmishandeling, tegen de natuur gerichte misdrijven, valse aanklachten en verzwijging.

Jacht op wolven

Vanaf 25 september is het jagen op alle populaties van de Iberische wolf in Spanje verboden. Het voorstel om de wolf op te nemen in de lijst van wilde diersoorten waarvoor een bijzondere bescherming geldt (LESPRE) werd op 4 februari goedgekeurd. Naast een verbod op de wolvenjacht, zullen de wolven beter gevolgd worden om co-existentie in de plattelandsgebieden te verbeteren.

#GNvdD: Verbod op jagen wolven in Spanje

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop