De Amerikaanse luchtmacht is van plan om de aankomende vijf jaar elk jaar 100 bommen te laten vallen van zo’n 135 kilo per stuk in de wateren ten noorden van Kauai, Hawaii. De luchtmacht heeft bij de National Marine Fisheries Services (NOAA-Fisheries) toestemming gevraagd om 637 walvissen en dolfijnen bij deze testen van bommen voor militaire doeleinden schade te berokkenen. Als de NOAA-Fisheries hiervoor haar goedkeuring geeft is de schatting dat veel van de zeedieren permanent doof zullen worden en vele honderden zullen lijden aan tijdelijk gehoorverlies en veranderingen in natuurlijk gedrag.

dolfijnen
Dolfijnen en walvissen bedreigd door bommen in Hawaii│ Foto: lolilujah/flickr

De Amerikaanse luchtmacht is voornemens om de dolfijnen en walvissen te beschermen door het oppervlaktewater af te speuren naar de dieren. Een absurd idee volgens kenners nu de wateren ten noorden van Kauai meer dan 4.500 meter diep zijn.

Gehoorbeschadiging
Zeezoogdieren navigeren op geluid. Aan de hand van geluiden jagen zij, vinden zij soortgenoten om mee te paren en communiceren zij over honderden kilometers afstand. Gehoorbeschadiging heeft voor de dieren dan ook een zeer negatieve impact. Indien de dolfijnen en walvissen niet kunnen horen zijn zij niet in staat om de meeste basale taken uit te voeren om te overleven. Geluiden afkomstig van militaire testen, commerciële scheepvaart en het boren naar gas en olie veroorzaken trauma’s en doofheid bij de zeezoogdieren en leidt tot massale strandingen en dode walvissen en dolfijnen over de hele wereld.

Walvissen en dolfijnen lijden massaal aan gehooroverlast dat door menselijk handelen wordt veroorzaakt. Op de website van Care 2 Petitions is dan ook een petitie gestart tegen de militaire testen met bommen door de Amerikaanse luchtmacht. Vind je ook dat het testen met bommen geen doorgang mag vinden, teken dan hier de petitie.

Bron ©AnimalsToday Lianne Raat


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.