Een populaire markt in Thailand verkocht tot voor kort gegrilde zeepaardjes op een stokje. De snack was vooral in trek bij Chinese toeristen, vanwege de vermeende geneeskrachtige werking. Zo zou het eten van een zeepaardje helpen bij erectiestoornissen.

zeepaardjes
Zeepaardje (Hippocampus) | Foto: macropoulos/flickr

In Azië wordt gedacht dat lichaamsdelen van allerlei diersoorten een genezende werking hebben. Poedertjes van neushoornhoorn en schubdieren, tijgerbottenwijn; dergelijke middeltjes worden aangeprezen als bevorderlijk voor de gezondheid. Ook producten die het libido zouden verhogen zijn zeer gewild, waaronder de neushoornhoorn. Helaas betekent het geloof in deze sprookjes dat de illegale handel in dierproducten welig tiert.

Zeepaardjes tegen erectieproblemen
Ook zeepaardjes blijken niet veilig te zijn voor Aziaten met medische klachten. Worden ze niet massaal gevangen als bijvangst en/of in prullaria verwerkt, dan blijken sommige van deze bijzondere vissen zelfs te eindigen op een stokje. Zeepaardkebab is in trek bij Chinese toeristen; zij geloven dat het eten van deze dode diertjes zou helpen bij erectieproblemen en meer energie geeft. Op een populaire markt in Thailand werd de zeepaardkebab onlangs tijdelijk aangeboden en dit leidde tot veel protest. De elegante visjes werden gegrild op een stokje verkocht voor € 3,81 verkocht op de markt Pattaya Floating Market, ten zuiden van Bangkok.

zeepaardjes
Foto: publiek domein

Geschokte toeristen plaatsten foto’s op sociale media, waarna de marktkraam controle kreeg. De verkoper werd verbannen van de markt. De manager van de drijvende markt gaf toe dat hij de kraam en waren vooraf niet goed had gecheckt. Paisri Worawong, de verkoopster van de zeepaardkebabs, verkocht deze al een maand. De gegrilde vissen waren vooral populair bij Chinese toeristen.

Vangstverbod
Hoewel Thailand is aangesloten bij CITES, dat de import en export van zeepaardjes in 2016 verbood, zal Worawong niet vervolgd worden. Zeepaardjes zijn nog geen beschermde diersoort, maar het Thaise ministerie van Visserij is op de hoogte gebracht van het incident en denkt erover een verbod in te stellen op de vangst van zeepaardjes in Thaise wateren. Dit klinkt veelbelovend, maar betekent zeker niet dat er geen zeepaardjes meer aan land worden gebracht. Er mag in dat geval weliswaar niet meer gericht op zeepaardjes worden gevist, maar de bijvangst van Thaise trawlers loopt volgens onderzoek ook in de honderdduizenden. Die diertjes mogen wel verkocht worden.

Belangrijke ecologische rol
Het is juist van groot belang dat zeepaardjes beter beschermd worden. Ze zijn essentieel voor het behouden van de balans in de gehele mariene voedselketen, volgens mariene-ecoloog Thon Thamrongnawasawat:

“Zeepaardjes zijn belangrijk voor het mariene ecosysteem, omdat ze de balans helpen behouden in de kwantiteit van plankton op de zeebodem. Als ze in zulke groten getale gevangen blijven worden en commercieel verkocht, zal dit invloed hebben op de hele mariene voedselketen.”

Bron: Sky News ©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde