Hinkel is een legkip die vorig jaar vlak voordat ze naar de slacht zou gaan gered werd door Red een Legkip. Ze leefde in een scharrelschuur en na een jaar van ruim 320 eieren produceren was de tijd van haar leven als industriekip op.

Hinkel
Foto: Red een Legkip

Gered van het noodlot
Het lot van de legkip is om ruw aan de poten gevangen te worden voor een nare reis naar een slachthuis in België of Polen om daar gruwelijk als soepkip aan hun einde te komen. Een lot dat helaas voor alle legkippen geld, ook voor de legkippen met een Beter Leven sterretje en de biologische kippen. Hinkel had meer geluk, want Hinkel werd door de boer in de handen van kippenredder Anoeska gegeven. Toen de boer zag dat Hinkel haar linkerpoot raar naar achteren stak bood hij aan haar om te ruilen voor een lichamelijk gezonde kip. Maar als Anoeska eenmaal een kip in handen heeft die zij kan redden, laat zij die niet meer los, ook deze gehandicapte legkip niet.

Gebroken of misvormd?
Bij thuiskomst in de opvang bleek dat Hinkel zich alleen voort kon bewegen door te hinkelen op haar rechterpoot. Haar linkerpoot stak in zijn geheel naar achteren en raakte de grond niet. Het is een wonder hoe Hinkel zich al die tijd in de industrie op deze wijze heeft kunnen handhaven. Bij onze vogeldierenarts van dierenkliniek IJburglaan in Amsterdam werden er röntgenfoto’s gemaakt van Hinkel’s vreemd naar achter staande poot. Er was op de foto’s geen oude breuk te zien, waarschijnlijk is Hinkel dus zo misvormd geboren of is er iets met haar als kuiken gebeurd waardoor de poot samen met de spieren zo vreemd naar achteren vergroeid is.

Hinkel
Foto: Red een Legkip

Op zoek naar een nieuw huisje
Vanwege haar handicap zochten we voor Hinkel een plekje waar ze goed in de gaten gehouden kon worden. Zo kwam Hinkel bij Angelique terecht die al vaker licht gehandicapte kippen bij ons geadopteerd had. Alle dieren in huis bij Angelique zijn gered. Hinkel stal al gauw Angeliques hart. Maar omdat Hinkel ook last had van spastische spiertrekkingen in haar linkerpoot verloor zij dikwijls het evenwicht en was het niet mogelijk om haar in de groep kippen die Angelique al had te introduceren.

Hinkel
Foto: Red een Legkip

Opereren en revalideren
Omdat we Hinkel geen eenzaam bestaan wilden geven als kip werd Hinkel geopereerd en werd het bot van haar linkerpoot in de juiste stand gezet. Als we van te voren hadden geweten hoe alles zou lopen hadden we dit nooit gedaan, want er lag een lange weg voor Hinkel en Angelique met heel veel dierenartsbezoeken. Het bot wilde maar heel langzaam helen en de spieren trokken hun oude bekende verkeerde kant weer op. Ondanks al deze tegenspoed bleef Hinkel al die tijd duidelijk zin in het leven hebben. Na maanden revalideren bleek het bot weer gebroken en was er ook nog eens een ontsteking in het bot bijgekomen. Er waren toen nog maar twee opties: Hinkel in laten slapen of de poot amputeren.

Hinkel
Foto: Red een Legkip

Een moeilijke keuze
Geen makkelijke beslissing. Moet je namelijk een kip willens en wetens zo gehandicapt door het leven laten gaan? Normaal gesproken hadden wij denk ik de keuze gemaakt om de kip in te laten slapen: als een kip al niet meer scharrelen kan…. Maar bij Hinkel lag het net even anders: zij was al die tijd in de industrie al gehandicapt geweest en was het haar hele leven al gewend zich op maar een poot voort te bewegen. En ook belangrijk: Hinkel had zo duidelijk nog zin in haar leven. Om deze redenen besloten wij samen met Angelique haar poot door de dierenarts te laten amputeren. Een besluit waar we gelukkig nooit spijt van hoeven te hebben.

https://youtu.be/cTsdswu2ocQ

Home sweet home
Hinkel herstelde verbazend snel na de amputatie en omdat ze geen last meer heeft van de spastische spiertrekkingen aan haar linkerpoot kan zij zich nu samen met vleugels en rechterpoot veel beter dan voorheen voortbewegen. Omdat Hinkel in de winter herstellen moest leeft zij nu als een waardig gezinslid samen met de geredde honden en katten van Angelique in de huiskamer en ligt daar lekker voor de openhaard of samen met de poes op de schoot van Angelique. Als het straks lente wordt gaan we op zoek naar een lieve vriendin voor Hinkel waar ze al hinkelend samen de tuin mee kan gaan verkennen. Hinkel heeft voorgoed Angeliques hart gestolen. Zij vindt Hinkel een hele dappere bikkel van een kip.

Hinkel
Foto: Red een Legkip

Red een Legkip
Heb jij een tuin en wil jij ook het leven van een paar legkippen uit de industrie redden? Kijk dan op de website van Red een Legkip.

©AnimalsToday.nl Sandra van de Werd is onder meer oprichtster en coördinator van Comité Dierennoodhulp