Op de stranden van Kijkduin en Scheveningen zijn er vier zeehondenpups gebeten door honden. Eén van de pups verkeert in kritieke toestand. De wintermaanden zijn tevens het puppyseizoen voor de grijze zeehond. Dierenambulance Den Haag benadrukt daarom het belang van het aanlijnen van honden tijdens strandwandelingen.

zeehondenpups
Zeehondenpups gebeten door honden op stranden Den Haag | Foto: Dierenambulance Den Haag

In drie dagen tijd zijn de vier zeehondenpups gebeten. Twee op het strand in Kijkduin en twee in Scheveningen. De dieren zijn pas drie weken oud en konden onmogelijk op tegen de speelse honden. Uit schrik door de ontmoeting met de viervoeters reageerden de jonge zeehonden fel, waarna ook de honden flink tekeer gingen. De pups kwamen met bijtwonden uit de strijd, onder andere in de vinnen. John Buijs van Dierenambulance Den Haag geeft een verklaring voor de aanvaringen tussen de dieren.

“Zij (zeehonden) weten niet wat hen overkomt en verdedigen zichzelf. Zeehondjes zijn wilde roofdieren, ze kunnen bijten. En daar reageert de hond dan weer op. Zo ontstaat er een gevecht. Volwassen zeehonden zijn vaak alerter. Die vluchten snel de zee in. Pups van een paar weken oud kunnen dat nog niet zelfstandig.”

Zeehondenpup in kritieke toestand

Een van de zeehondjes die in Scheveningen werd aangevallen, is zodanig verwond geraakt dat deze is overgebracht naar opvangcentrum A Seal. De jonge pup was gebeten door een Golden Retriever en verkeert momenteel in kritieke toestand. Buijs: “Het is nog maar de vraag of hij het gaat halen.”

Gebeten zeehondenpups

Volgens Buijs moet er een verklaring zijn voor de toename in het aantal zeehondenpups op onze stranden. Het gaat hierbij om zeer jonge zeehondjes. Dit is goed te zien aan hun witte wollige vacht.

”We denken dat er ook op zee iets is gebeurd, waardoor er meer pups op het strand zijn. Sommige zijn al opgejaagd, richting de duinen.”

zeehondenpups
Zeehondenpups zijn nog erg kwetsbaar in december | Foto: publiek domein

Honden

De zogenaamde boosdoeners van de gevechten, zijn knuffelige honden die op het strand speelden. Uit nieuwsgierigheid naderden ze de zeehondjes. Maar zodra honden beginnen te snuffelen aan de zeezoogdieren, schrikken deze hiervan.

“Normaal gesproken is een Golden Retriever een lieve gezinshond, echt een knuffeldier. Daarom verwacht je als baasje niet dat je huisdier dit doet. Maar honden en zeehonden gaan niet samen.”

De bijtwonden over en weer vormen bovendien een groot gevaar voor beide diersoorten. Soms zelfs met fatale gevolgen.

Een zeehondenbeet zit vol bacteriën. Ze kunnen allerlei ziektes overdragen, zoals longworm. Dus ook als baasje moet je echt niet willen dat je hond gebeten wordt. We zien bijtincidenten vooral in juli en augustus wanneer de gewone zeehondenpups ter wereld komen, en daarna weer in december en januari wanneer de grijze pups worden geboren. Dus let vooral in die periode extra op.

Advies Dierenambulance

Dierenambulance Den Haag raadt mensen die met hun hond gaan wandelen aan om je hond aan de lijn te houden wanneer er zeehonden in de buurt zijn, 30 meter afstand te houden, geen selfies te maken met zeehonden en deze vooral met rust te laten.

“We moeten er alles aan doen om incidenten te voorkomen. Het is belangrijk dat mensen respect hebben voor de diertjes.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools