Voor het eerst in tien jaar tijd is er weer een zeehond in natuurgebied de Biesbosch bij Werkendam gesignaleerd. Recreanten waren aan het varen toen ze het dier zagen en melden het vervolgens bij Staatsbosbeheer.

grijze zeehond
grijze zeehond | Foto: Wikimedia Commons

“Normaal komen zeehonden in Nederland alleen voor in de Waddenzee en langs de kust. “Het is heel zeldzaam dat een zeehond in de Biesbosch zwemt”, aldus boswachter Thomas van der Es. “We gaan er vooral van genieten.”

Omdat er in de Biesbosch veel vis te vinden is kan de zeehond in principe prima overleven in het gebied.  “Van ons mag de zeehond vrijrondzwemmen. Hij mag gaan, maar hij mag ook blijven”, aldus een trotse boswachter die zondag de zeehond nog gezocht maar niet gevonden heeft. “De Biesbosch is een groot waterrijk gebied. Het is moeilijk om hem terug te vinden”, aldus de boswachter.

Of de zeehond zal blijven is nog maar de vraag. Het dier dat in 2002 werd gezien is 6 weken gebleven en daarna weer vertrokken naar elders.

Volgens de boswachter is het niet duidelijk hoe de zeehond vanaf zee in de Biesbosch terecht is gekomen. Het dier is mogelijk door de Haringvlietsluizen gezwommen.

In april vorig jaar is er in de eerste kamer een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen die het kabinet opdraagt het zogenaamde Kierbesluit voor de Haringvlietsluizen integraal uit te voeren. Zo wordt de Haringvliet weer passeerbaar gemaakt voor trekvissen maar dus ook mogelijk voor zeehonden. Op dit moment gebeurd dit echter nog niet.

Het aantreffen van de zeehond is voor Staatsbosbeheer aanleiding om opnieuw te pleiten voor het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen.

Bron: Omroep Brabant