De verschrikkelijke wreedheid  die Aziatische olifanten ondergaan om ingezet te kunnen worden voor olifantenritjes verbreidt zich inmiddels ook over zuidelijk Afrika. Uit recent onderzoek van World Animal Protection blijkt dat inmiddels al 391 Afrikaanse olifanten in het toerisme werkzaam zijn en hun aantal breidt zich uit.

olifantenritjes
Screenshot animatievideo World Animal Protection

Olifantenritten zijn een populaire en lucratieve toeristische attractie, maar achter de schermen wordt van jonge olifanten op een uiterst pijnlijke manier de wilskracht gebroken, nodig om ‘veilig’ toeristen te entertainen. Eenzame opsluiting, uithongering, mishandeling en eenmaal ‘gebroken’ vaak voor de rest van hun leven aan de ketting. Als er niet snel gehandeld wordt dan dreigt eenzelfde bestaan voor nog eens honderden Afrikaanse olifanten. Dit alles enkel en alleen om toeristen te vermaken.

De situatie in Afrika
Eind jaren ’90 werden in Zimbabwe voor het eerst commerciële olifantenritten aangeboden. Welke zich vervolgens in 2001 hebben verspreidt naar Zuid-Afrika. Zuid Afrika is ook het land waar zich momenteel veruit de meeste olifantenparken (22) bevinden, waar minstens 126 olifanten in gevangenschap worden gehouden. Nog eens 47 olifanten worden gehouden in 7 olifantenparken in Zimbabwe, 13 op twee locaties in Zambia en 11 olifanten op twee locaties in Botswana. Onlangs nog zijn er door de Zimbabwaanse regering 24 jonge olifanten geëxporteerd naar Chimelong Safari Park in China. Deze olifanten zullen een leven lang worden mishandeld en moeten optreden en ritten verzorgen.

Hoewel het aantal wilde olifanten in zuidelijk Afrika is toegenomen sinds het begin van de 20e eeuw, kan de illegale vangst van olifanten om aan de groeiende toeristische vraag te voldoen, bovenop de stroperij vanwege ivoor, hun bestaan in het wild ernstig onder druk zetten. Pascal de Smit, directeur World Animal Protection:

“Het is vreselijk cynisch dat veel mensen die oprecht van dieren houden en ze willen ontmoeten, niet beseffen dat ze juist door het maken van ritten op olifanten het welzijn van deze prachtige dieren schaden. Olifanten zijn wilde dieren en die horen in het wild thuis, niet geketend aan een paal. Wie deze grootste landdieren ter wereld wil bewonderen, kan ze bijvoorbeeld bekijken tijdens een verantwoorde safari. Dat geldt zowel voor olifanten in Azië als voor hun soortgenoten in Afrika.”

Oproep aan reisorganisaties
Om een einde te maken aan deze wrede vorm van toerisme richt World Animal Protection zich op de toeristenindustrie. Pascal de Smit:

“We vragen reisorganisaties om onze olifantvriendelijke belofte te ondertekenen en te stoppen met het aanbieden van olifantenritten en -shows. Door gezamenlijk op te trekken en nu in actie te komen, kunnen we voorkomen dat deze verschrikkelijke vorm van toeristische entertainment zich verder verspreidt en nog eens honderden olifanten hiervoor bejaagd en mishandeld worden.”

World Animal Protection zet zich al jaren in om het vreselijke lijden van olifanten die misbruikt worden voor ritten en andere toeristisch vermaak, zoals shows te beëindigen. 25 reisorganisaties zijn inmiddels gestopt  met het aanbieden en promoten van olifantenritten en -shows.  Het overgrote deel hiervan is Nederlands, maar ook in steeds reisorganisatie in andere landen beseffen dat toeristen entertainen met olifanten echt niet meer kan.

Bekijk de animatie van World Animal Protection die de verspreiding van olifantenritten in beeld brengt:

Klik hier voor het rapport “Breaking Africa’s elephants: Exposing the rise of cruel tourist rides’

Persbericht World Animal Protection Nederland