Voor een jong eendje in Frankrijk is een gruwelijk einde voorkomen als vleeseend. Het kuikentje ontsnapte uit de fabriek waar de snavels worden afgebrand met een laser en de beestjes gevaccineerd worden voor de massaproductie van vlees en eendenleverpastei. Dit kuikentje sloeg op de vlucht en werd gered door een werknemer die het mee naar huis nam, waar een kip zich over het eendenkuiken ontfermde.

vleeseend
Gered en geadopteerd door een kip | Foto via Imgur

In Frankrijk is het nog steeds toegestaan om eenden, net als ganzen, door dwangvoeding vet te mesten en ze daarna te slachten voor eendenlever (foie gras), die beschouwd wordt als delicatesse. Dit eendje probeerde daaraan te ontkomen en dat is maar goed ook. Per jaar worden er 31 miljoen eenden van kant gemaakt voor hun vlees. Wat veel mensen niet weten is dat eenden hele intelligente vogels zijn en ook zeer gevoelig. Maar ze worden in Frankrijk vooral gewaardeerd om hun smaak, niet als levende wezens.

Moederfiguur
Gelukkig heeft een tijdelijke medewerkster van de fabriek het kuikentje onder haar hoede genomen. De vrouw heeft al kippen thuis die vrij op het land rondlopen. Voor dit kleine eendje genoeg vriendjes om zich bij te mengen. Er is zelfs een kip die als moederfiguur is opgetreden voor het nieuwe beestje. Een mooiere vriendschap is bijna niet denkbaar.

Ontkomen aan de pijn
Gelukkig heeft dit kleine eendje het ellendige bestaan als vleeseend niet hoeven meemaken en loopt het nu vrij en blij rond op het land. Voor dit kuikentje is het goed afgelopen, maar miljoenen eenden gaan wel een afschuwelijk einde tegemoet, met veel pijn, zowel fysiek als geestelijk.

vleeseend
Foto via Imgur

Bron ©PiepVandaag Lisa van der Linden