Kerst; het feest van de liefde? Dat is het zeker niet voor miljoenen eenden en ganzen die richting de kerst weer een wrede dood wacht, enkel om vervolgens als gebraad op een bord te belanden. Hoe wreed hun dood werkelijk is, laat een nieuw onderzoek van Animal Equality nu zien.

eenden
Foto: AnimalEQUALITY

Het onderzoeksteam is undercover geweest in een van de grootste eendenmesterijen van Duitsland. Met verborgen camera’s lukte het de verschrikkelijke leefomstandigheden van de dieren en het brute gedrag van de werknemers vast te leggen. De slechts in enkele dagen opgenomen beelden zijn schokkend en laten zien:

– hoe werknemers die eenden met mestvorken slaan;
– hoe werknemers die nog levende dieren aan de punten van de mestvork spiesen;
– dat nog levende dieren bij het afval worden gegooid;
– dode eenden en gewonde eenden die gedeeltelijk niet meer kunnen bewegen;
– heftig bloedende dieren;
– extreem lijden van op de rug gevallen eenden, die niet meer kunnen opstaan en uitdrogen van de dorst.

eenden
Foto: AnimalEQUALITY

Alleen al in Duitsland worden elk jaar circa 25 miljoen eenden ten behoeve van menselijke consumptie gedood. 60% van alle eenden wordt in de kersttijd gekocht. De dieren leiden in de intensieve veehouderij een erbarmelijk leven. Met duizenden continu op elkaar geperst zien zij nooit daglicht en kunnen zij op geen enkele manier hun natuurlijk gedrag beleven.

Eenden houden van water, in de vrije natuur zijn ze daarin meestal te vinden. Voedsel zoeken, lichaamsverzorging en de fundamentele sociale interactie spelen zich gedurende hun leven grotendeels op het water af.

Daar komt bij, dat eenden en ganzen tegenwoordig op onnatuurlijke wijze gefokt worden, zodat ze in een hele korte tijd zo vet mogelijk worden. Deze kwellende manier van opfokken heeft tot gevolg, dat het lichaam van de dieren extreem verzwakt en de plotselinge en onnatuurlijk snelle gewichtstoename niet aankan.

Zoals het onderzoeksmateriaal van Animal Equality laat zien, zijn sommige dieren zelfs niet meer in staat op hun poten te staan. Zij vallen constant om, kunnen niet meer op eigen kracht opstaan en komen om van de dorst. De pijn en het continue op elkaar geplet staan, betekent voor de dieren enorme stress, frustratie en angst. Een van deze eenden die precies dit vreselijke lot beschoren is, is Lili:

Het leven van dieren zoals Lili ligt in onze handen. Wij alleen kunnen ontelbare, onschuldige dieren voor een vreselijke dood behoeden als we heel gemakkelijk ons kerstgebraad door diervriendelijke alternatieven vervangen.

Kies dit jaar met kerst voor medeleven en tegen eenden- of ganzenvlees!

Bron: animalEQUALITY ©PiepVandaag.nl Ildiko Bischot