Zaterdagmiddag zijn drie zeehonden na een succesvolle revalidatie bij zeehondenopvang A Seal in Stellendam uitgezet op het strand van Ouddorp, Zuid-Holland. Happy, Sammy en Klimmer kozen binnen een mum van tijd het ruime sop.

zeehonden
De drie gewone zeehonden liggen in een droog bassin vlak voor transport

Alle drie de dieren zijn gewone zeehonden en werden halverwege oktober opgenomen. Deze zeehonden hadden geluk. Ze werden op tijd gevonden en met veel liefde verzorgd door de deskundige medewerkers van de zeehondenopvang.

zeehonden
De zeehonden moeten elk een transportkist in
zeehond
Een van de zeehonden in een transportkist

Happy zat sinds 23 oktober in Stellendam, hij werd gevonden bij Ter Heijde, had longwormen en meerdere ernstige verwondingen.

zeehonden
Happy | © Amy Duinslaeger

Sammy werd op 16 oktober van IJmuiden naar Stellendam gebracht. Hij had longwormen.

zeehonden
Sammy | © Amy Duinslaeger

Klimmer werd op 26 oktober gevonden bij Scheveningen. Ook hij had longwormen evenals andere verwondingen. Klimmer was geadopteerd door een plaatselijke schoolklas, er waren dan ook vele kinderen aanwezig om ‘hun’ zeehond uit te zwaaien.

zeehonden
Klimmer | © Amy Duinslaeger

Eindelijk waren de dieren afgelopen weekend genoeg aangesterkt om terug te keren naar de Noordzee.

zeehond
De zeehonden arriveren in Ouddorp
zeehonden
En daar gaan ze

Bij een longwormbesmetting zitten de longen van de zeehond vol met wormen. Hierdoor raakt het jonge dier heel benauwd en ontstaan er infecties en longbeschadigingen. Normaal moet er veel vis gevangen worden om voldoende dik en warm te blijven, maar dat lukt niet als het dier ziek is en de longen kapot zijn. Een zeehond die geïnfecteerd is met longwormen heeft twee tot drie maanden nodig om te herstellen. Vooral gewone zeehonden kunnen last krijgen van longwormen, grijze zeehonden niet.

Ook het gewicht van de zeehonden is van belang, onder meer omdat ze na uitzetting meestal iets afvallen. In de winterperiode worden de zeehonden uitgezet als ze een gewicht hebben van 35 tot 40 kilogram.

zeehonden

 

zeehonden

Er was grote belangstelling voor de vrijlating: veel mensen waren naar Ouddorp gekomen om dit bijzondere moment mee te maken. Ook zeehondendeskundige Lenie ’t Hart en haar man waren aanwezig.

zeehonden
Terug naar zee

Momenteel zijn er 17 zeehonden opgevangen in Stellendam, zowel grijze als gewone zeehonden. Sommige dieren zijn te bezichtigen door publiek, andere verblijven in de quarantaine-afdeling.

Op de website Zeezoogdieren.org kun je een filmpje van de vrijlating van 20 december bekijken.

Met dank aan A Seal Stellendam ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde