De vorige Raad van Toezicht van de zeehondencrèche waarschuwde al dat Kuizenga, de huidige directeur, mogelijk onacceptabele experimenten met zeehonden deed en stelde hem op non-actief.

Zeehond longworm Janna zeehondencrèche
Dit is Janna. Zij staat onder nr S 13 603 geregistreerd. Ze kwam binnen met 22,9 kg en werd na 10 dagen opvang met 22,1 kg vrijgezet. Opnieuw is duidelijk aan de bebloede neus te zien dat ze ernstig last heeft van longwormen.

Dit was het eerste teken aan de wand dat de crèche zonder Lenie ’t Hart op drift is geraakt. Vervolgens wordt die Raad van Toezicht naar huis gestuurd en treedt de ploeg van Bleker aan. Het is het tweede signaal dat de crèche het niet meer weet, want ex-staatssecretaris Bleker is berucht vanwege zijn afbraak van dierenwelzijnsregels en natuurbescherming.

En inderdaad, in plaats van een kritisch geluid horen we Bleker alleen de loftrompet steken over de nieuwe koers. Hij herinstalleert zakenman Kuizenga. Het derde teken aan de wand is dat Lenie ‘t Hart zelf haar eigen crèche helemaal loslaat. Zij schetst het beeld dat onder leiding van Kuizenga, en nu dus ook voorzitter Bleker, zieke patiënten voortijdig uitgezet worden om geld te besparen. Ondanks de signalen wordt het experimenteren met gewichten nergens concreet besproken, noch uitgelegd. De concrete gevens zijn echter ontluisterend.

Tussen 20 en 26 december 2013 werden 6 gewone zeehonden opgevangen van ongeveer een half jaar oud. Alle dieren waren besmet met longwormen. Dat betekent dat de longen van de zeehond vol zitten met wormen. Hierdoor raakt het jonge dier heel benauwd en ontstaan er infecties en longbeschadigingen. Tegelijk met de infectie werd het water steeds kouder. Normaal moet er veel vis gevangen worden om voldoende dik en warm te blijven, maar dat lukt niet als het dier ziek is en de longen kapot zijn.

De dieren waren bij binnenkomst dan ook veel te mager: ze waren tussen de 17,8 en 24,9 kg. Ter vergelijk: met 11 kilo worden ze geboren! Op grond van Zweeds onderzoek is het duidelijk dat de dieren haast twee keer zo zwaar hadden moeten zijn.

Zeehond longworm Grooti
Grooti staat geregistreerd onder nummer S 13 593. Dit dier heeft duidelijk een bebloede neus van opgehoest bloed als gevolg van de longworminfectie. Het is slechts 4 dagen op de crèche geweest.

Voor een zeehond die opgevangen wordt, geldt dezelfde wet als een gehouden dier, namelijk:

“Het is de houder van een dier verboden aan een dier de nodige verzorging te onthouden” (artikel 37 voor van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren).

Normaliter bestaat de verzorging eruit dat het dier gevoed wordt en medisch behandelding krijgt. De infecties en de longwormen moeten worden bestreden en de longen helen. Bovendien is het protocollair vastgelegd dat het dier pas weer terug mag als het voldoende aangesterkt is en vrij van medicijnen in het lijf. Medicijnen mogen immers niet in de natuur komen.

Het illegale experiment dat Kuizenga liet uitvoeren en Bleker vervolgens onder de tafel houdt, betreft allereerst een extreme verkorting van de opvangtijd. De genoemde dieren verbleven 4 tot 10 dagen in de crèche, want op 30 december zijn ze uitgezet. Normaal duurt de opvang voor zulke dieren ruim 100 dagen, wat nodig is om aan te sterken, te genezen en zeker te zijn dat het dier vrij is van geneesmiddelen. Bovendien wogen de dieren bij vrijlaten tussen 17,4 en 24,0 kg. Alle dieren zijn afgevallen in de korte tijd die zij in de Zeehondencrèche verbleven.

Een tweede punt van zorg betreft de kwaliteit van de diergeneeskundige begeleiding. Ondanks de longwormen en de longonstekingen kregen slechts 2 van de 6 dieren antibiotica. Als ze al behandeld werden, gebeurde dat zelfs 1 of 2 dagen voor vrijzetten. Ook niet alle dieren kregen antiwormmiddel en als ze het al kregen was dat tot 5 of zelfs 2 dagen voor uitzetten. De antibiotica en het antiwormmiddel zijn dus via de dieren in de natuur gekomen, wat uit den boze is.

De dierenarts die een dier tijdens de behandeling aan zijn lot overlaat, handelt in strijd met de Wet op Uitoefening van de Diergeneeskunde. De dierenarts had immers een behandeling ingezet en die moet fatsoenlijk geevalueerd worden. Toezicht met antibiotica en antiwormmiddelen is nodig, want er kunnen zich complicaties voordoen, zoals verstopping van de luchtwegen door proppen dode wormen. Ook kunnen de longen nooit in zo’n korte tijd herstellen, laat staan dat de infecties zijn bestreden.

Het derde punt betreft het uitzetten bij Lauwersoog. Zieke, extreem magere dieren die al moeite hebben om vissen te vangen, worden uitgezet in een gebied dat door de vissen verlaten is. Het Wad is te koud en in de winter trekken de vissen die de zeehond nodig heeft naar de diepere Noordzee.

Zeehond Breezand
Deze zeehond was in het kader van de nieuwe aanpak vrijgelaten met een gewicht van 25kg. Met amper 17,4 kg zit deze jongedame duidelijk onder het normale gewicht van 30 tot 40kg. | Foto: EHBZ ZuidWest, Liliane Solé

Hoe verklaart de directeur dit illegale experiment en wat zegt dit over de verzorgingsplicht die hij wettelijk heeft? Waarom werd goede verzorging de dieren onthouden? Gaat het hier om een ordinaire besparing ten kosten van het welzijn van de zeehonden?

Dat zou dierenmishandeling zijn en een misdrijf waar gevangenisstraf en een forse boete op staat. De dierenarts zou voor het tuchtrecht moeten komen. Waarom roepen Bleker en consorten een schijnbeeld op door te berichten dat het sterftecijfer nog nooit zo laag is geweest? Wat bedoelen ze daar überhaupt mee, als ze zieke, te lichte dieren uitzetten die vervolgens niet te traceren zijn en dood gaan? De kans is klein dat ze teruggevonden worden. In enkele gevallen blijkt het ergste: te licht uitgezette dieren worden dood teruggevonden. Of ze spoelen uitgehongerd opnieuw aan. Op 9 februari bijvoorbeeld: een dier van 17,4 kg dat een maand eerder met 27,5 kg was uitgezet.

Volgens Bleker is de crèche nieuwe stijl een goede plek voor een zeehond die gevonden wordt. De feiten laten echt iets anders zien. Vraag blijft: neemt Bleker zijn verantwoordelijkheid en zo ja hoe lang gaat dat nog duren?

©PiepVandaag.nl