Na 19 jaar heeft Ierland zijn export handel in levende dieren met Libië hervat – een beslissing die duizenden dieren veroordeelt tot onnoemelijk veel leed en een grote stap achteruit betekent voor de Ierse landbouw.

Koeien - Ierland
Foto: Susan NYC / Foter.com / CC BY-NC

In de nacht van 19 februari 2013 werden bijna 3.000 koeien ingeladen op de Al Mahmoud Express. Ze gingen op een lange en angstaanjagende reis naar Libië, waar ze vervolgens geconfronteerd werden met een wrede en pijnlijke dood. Na 10 dagen van ellende verduurd te hebben aan boord van een overvol schip, werden de dieren in Noord-Afrikaanse slachthuizen gedood. Hier gaan ze vaak op een barbaarse manier met dieren om, onwettig in de Europese Unie.

Koeien zijn intelligente dieren met uiteenlopende persoonlijkheden. Ze kunnen gezichten onthouden en ze rouwen om het verlies van hun vrienden en geliefden. De Ierse regering kan op geen enkele manier garanderen dat zelfs maar aan minimale welzijnsnormen wordt voldaan zodra de dieren Ierse bodem verlaten. Undercover onderzoekers in het Midden-Oosten hebben aangetoond dat werknemers van slachthuizen de koeien en schapen letterlijk naar hun dood slepen, de pezen in hun benen doorsnijden, hun ogen uitsteken en ze met botte messen doden zonder ze eerst te bedwelmen.

Helaas is dit waarschijnlijk de eerste van vele transporten met levende dieren tussen Ierland en Libië – tenzij we nu actie ondernemen om te voorkomen dat meer dieren een even gruwelijk lot te wachten staat. Vraag de Ierse minister van Landbouw om een einde te maken aan alle verdere export zendingen met levende schepsels.

PETA is een petitie gestart

Bron: PETA.org.uk ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp