Uit recent onderzoek blijkt dat de huidige variant van de vogelgriep dodelijker is dan in het verleden. Wetenschappers slaan nu dan ook alarm over de nog nooit vertoonde dodelijkheid van deze variant en de verspreiding hiervan onder pluimvee en wilde vogels.

vogelgriep
Zorgen over huidige variant van vogelgriep | Foto: publiek domein

Volgens Amerikaanse onderzoekers van de University of Maryland is de huidige vorm van de vogelgriep, die de vogelpopulaties wereldwijd heeft uitgedund, namelijk totaal anders dan eerdere ziekte-uitbraken. Zij luiden daarom de noodklok en roepen op tot dringende maatregelen. “We hebben al tientallen jaren te maken met laag-pathogene vogelgriep in de pluimvee-industrie, maar dit is totaal anders”, zei Jennifer Mullinax, co-auteur van de studie en assistent-professor aan de afdeling milieuwetenschappen en -technologie van de Universiteit van Maryland. Zij legt uit dat de huidige variant sterk ziekteverwekkend is. En dat het alles uitroeit in aantallen die we nog nooit hebben gezien.

Dodelijke uitbraak

De studie, gepubliceerd in Conservation Biology, bestond uit het bijhouden van de ontwikkeling van de dodelijke uitbraak van vogelgriep in Noord-Amerika om te zien hoe dit zich verhoudt tot eerdere gevallen. De onderzoekers analyseerden naast een wereldwijde database ook vijf verschillende databases die informatie bevatten over het verloop van vogelgriep onder wilde vogels en pluimvee in de VS en Canada van 2014 tot 2023.

In tegenstelling tot de uitbraak van vogelgriep in 2015 heeft deze uitbraak van eind 2021 een massale sterfte onder wilde vogels veroorzaakt. Hierdoor is het virus moeilijker te bestrijden. Johanna Harvey, hoofdauteur van de studie, veronderstelt dat de ziekte daarom grote gevolgen heeft voor wilde vogels:

“Het is moeilijk in te schatten hoeveel vogels in het wild daadwerkelijk zijn getroffen, maar we zien dramatische gevolgen bij roofvogels, zeevogels en broedvogels.”

Volgens haar zitten we nu in het slechtst denkbare scenario aangezien er ook veel pluimvee doodgaat door de vogelgriep.

Seizoenen

Het grote verschil is dat de laatste uitbraak het hele jaar voor lijkt te komen in plaats van in sommige seizoenen. Zo vond de vorige uitbraak in 2015 doorgaans plaats in het najaar. De huidige variant lijkt zich echter het hele jaar voor te doen. In de zomer zijn hierdoor wilde vogels vaak het slachtoffer, en in de lente en herfst het pluimvee. Volgens de onderzoekers kan dit een teken zijn dat de hedendaagse vorm van de vogelgriep een gevaarlijke verandering ondergaat.

vogelgriep
Foto: publiek domein

Het team concludeerde dat dit gevolgen kan hebben voor de economie. Door de ziekte is de prijs van pluimveeproducten in 2022 al met 60 procent gestegen in de VS. In de studie wordt daarom aangedrongen op een goede coördinatie tussen nationale en regionale autoriteiten. Dit is nodig om zo de verspreiding van de ziekte in goede banen te leiden. “Dit document illustreert hoe ongekend dit is, en beschrijft wat wij denken dat komen gaat. Het is echt een oproep: we kunnen het ons niet veroorloven dit in onze individuele systemen aan te pakken”, aldus Mullinax.

Daarnaast vormt de vogelgriep een enorm dreiging voor de volksgezondheid en het welzijn van dieren. Sinds december zijn in de VS, het VK en de EU meer dan 140 miljoen vogels gestorven aan de vogelgriep. De ziekte is daarnaast ook aangetroffen bij sommige zoogdieren, waaronder beren in de VS. Hierdoor vormt het een bedreiging voor wilde dieren. Ook werd het gevonden bij wilde honden in een dierentuin in het VK, en in een sporadisch geval bij mensen.

Bron:

Frankrijk wil vaccinatie van pluimvee tegen ‘verwoestende’ vogelgriep

©AnimalsToday.nl Daan de Boer