Dierenwelzijnsorganisaties brengen wreedheden naar buiten van de jacht met honden in Spanje. Het gaat specifiek om de zogenaamde ‘monterías’, waarbij groepen honden grote dieren zoals zwijnen en herten opjagen, aanvallen en doden. Deze activiteit is in de meeste Europese landen verboden.

jacht met honden
Onderzoek naar wreedheden bij jacht met honden in Spanje | Foto: AnimaNaturalis / CAS International / Aitor Garmendia

Het Comité Anti Stierenvechten (CAS) en AnimaNaturalis deden onderzoek tijdens 11 monterías in Spanje tussen 2021 en 2023. De beelden tonen zwaargewonde honden, steekpartijen, dieren die in doodstrijd verkeren, jagers die de wonden van hun honden hechten zonder veterinair toezicht, en zelfs het gebruik van illegale medicatie.

Het gaat hierbij om een vorm van jacht met honden die zeer karakteristiek is voor het Iberisch schiereiland. Hierbij worden roedels van tot 40 honden ingezet voor het opsporen en opjagen van zwijnen, herten en andere dieren. Het is een extreem wrede vorm van jacht, waarbij de prooidieren door honden verscheurd worden. In 2020 werd op zo’n 582.290 zwijnen en herten gejaagd, meestal op afgesloten terreinen.

Europa

Wegens het extreme dierenleed van de prooidieren en het hoge risico voor de jachthonden om verwondingen op te lopen, is deze praktijk verboden in de meeste Europese landen behalve in Spanje, Portugal en Frankrijk. In 2021 uitte het Europees Parlement haar zorgen over het gebrek aan bescherming van jachthonden in Spanje. In plaats van in te grijpen, werd de montería tot cultureel erfgoed uitgeroepen in de Spaanse deelstaat Extremadura (2022) – eerder kreeg het in Andalusië dezelfde status (2020). Maite van Gerwen, directeur van CAS:

“De praktijken die we hebben vastgelegd brengen een immens dierenleed met zich mee en de beelden gaan door merg en been. Het is niet te bevatten dat deze barbaarse praktijken nog mogen plaatsvinden in een beschaafd land als Spanje en dat dit in Europa plaatsvindt. Hoewel er steeds strengere wetgeving komt voor allerlei gehouden dieren, trekken de jachthonden en de wilde dieren waarop gejaagd wordt keer op keer aan het kortste eind. Zij worden door wetgevers en beleidsmakers keer op keer genegeerd, alleen maar omdat een bepaalde groep mensen voor het plezier dieren wil doden.”

Dierenwelzijnswet

Sinds maart heeft Spanje haar eerste nationale dierenwelzijnswet. Echter, beschermt de wet jachthonden niet. Ook de wetten van de autonome regio’s bieden onvoldoende bescherming. Daarnaast liet de socialistische regeringspartij PSOE vorige week weten dat het maken van landelijke wetgeving voor jachthonden geen prioriteit is. Ook al beloofde de partij in september nog hieraan te gaan werken (onderstaande video bevat schokkende beelden).

https://twitter.com/AnimaNaturalis/status/1650439696701435905

Er bestaat geen officiële registratie van jachthonden in Spanje, waardoor het aantal gefokte en gebruikte jachthonden onbekend is. Volgens onderzoek door Funación Affinity is de jacht de tweede belangrijkste reden voor het in de steek laten van honden in Spanje. 85 procent van het Spaanse grondgebied wordt gebruikt voor de jacht.

Onderzoek

Het doel van het onderzoek is het dierenleed tijdens jachtpraktijken bloot te leggen. Het gaat hierbij om structurele misstanden. Zo worden prooidieren levend verscheurd. Soms worden ze in doodstrijd achtergelaten door de jagers. Daarnaast worden de honden aan groot gevaar blootgesteld wanneer ze grote dieren als zwijnen opjagen. In een poging zich te verdedigen veroorzaken zwijnen ernstige verwondingen bij honden. In de meeste gevallen dragen de honden geen enkele bescherming.

Jacht Spanje
Foto: AnimaNaturalis / CAS International / Aitor Garmendia

De jagers behandelen zelf de wonden zonder veterinaire toezicht, zoals het dichtmaken van een wond met een nietmachine of het injecteren van (illegale) medicatie. Tijdens het onderzoek troffen de dierenwelzijnsorganisaties honden aan met diepe sneden in de hals, perforaties aan de zijkanten, of een middenrif dat naar buiten hing. Bovendien stierven tijdens het onderzoek drie honden bij jachtpartijen wegens uitdroging. Ook in de verblijfplaatsen en fokkerijen waren zaken niet op orde: het drinkwater was vaak bevuild, regelmatig ontbrak er voedsel of water, de hygiënische omstandigheden in de kennels waren slecht waardoor honden in hun eigen uitwerpselen leefden, en ze werden vaak niet beschermd tegen extreme hitte, kou en regen.

Tot slot zullen CAS en AnimaNaturalis de resultaten van het onderzoek gebruiken om mensen op de hoogte te brengen en politieke druk uit te oefenen. Hiervoor willen ze zoveel mogelijke handtekeningen verzamelen. Teken daarom hun petitie tegen de jacht met honden!

Bron:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer