Een magere koe wordt sneller kreupel. Dat is één van de lessen uit de cursus “Koekeloeren” die Wakker Dier vandaag start. Met een radiospot en buitenreclames roept de organisatie op om koeienleed te signaleren en vooraf de cursus te doen. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “We zijn zo gewend aan koeien die vel over been zijn, of joekels van uiers hebben, dat we ons niet realiseren dat we naar serieus dierenleed kijken”.

koeienleed
Wakker Dier start cursus om koeienleed te signaleren | Foto: publiek domein

In de campagne Koekeloeren van Wakker Dier staan drie zichtbare signalen van koeienleed centraal: te grote uiers, magere koeien en koeien met aangekoekte viezigheid. Die zijn het gevolg van hoge melkproductie, uitputting en slechte hygiëne in stallen. Die kunnen zorgen voor ziektes, ongemak en pijn.

Grote uier

Een melkkoe is gefokt op hoge melkproductie en kan daardoor een ongezond grote uier ontwikkelen die tot welzijnsproblemen leidt. Een grote, laaghangende uier zit in de weg. Bij het lopen en bij het liggen in vaak krappe ligboxen. Ook kan een te grote uier kreupelheid veroorzaken, en loopt een koe meer risico op wondjes en een pijnlijke uierontsteking.

Viezigheid in de stal

Bij vieze koeien kun je aan de viezigheid op hun lijf de hygiëne in de stal afmeten. Hoe viezer de koe, hoe slechter de hygiëne. Aan de plek waar de viezigheid zich bevindt, kun je zien of het om vuile ligplekken of looppaden gaat. Of allebei. Hoe slechter de hygiëne hoe groter de kans op ontstekingen, waaronder klauwproblemen. Meer dan 50 procent van de melkkoeien in Nederland heeft hier jaarlijks last van. Het is één van de belangrijkste oorzaken voor de vroegtijdige afvoer van de dieren.

melkkoeien
Foto: Wakker Dier

Mager

Een hoge melkproductie kan leiden tot uitputting waardoor een koe vermagert. Haar weerstand neemt dan meestal af en haar risico op ziektes en kreupelheid wordt groter. Anne Hilhorst: “Nu veel koeien weer buiten staan kan iedereen zelf gaan kijken. Je ziet meteen welke koeien het zwaar hebben als je weet waar je op moet letten.”

Veel dieren ziek, of de uitputting nabij

Wakker Dier startte vorig jaar een campagne om het leven van de melkkoe te verbeteren. De gemiddelde melkkoe geeft 36.000 liter melk in haar leven onder vaak slechte omstandigheden. Anne Hilhorst: “In de gangbare melkindustrie worden koeien echt gesloopt.” Wakker Dier wil dat alle melk minimaal gaat voldoen aan één ster van het Beter Leven Keurmerk en/of Nederlands biologisch (Natuurweide). Zodat het aantal weide uren en/of de omstandigheden in de melkveestal verbeteren.

Bron:

©AnimalsToday.nl