Olifanten eten plastic afval en niet zelden met dodelijke afloop. In India is recent weer een olifant gezien die plastic at terwijl hij op zoek was naar voedsel. Het afval was in deelstaat West-Bengalen door toeristen gedumpt. Volgens de fotograaf is de troep uit busjes in de natuur gegooid, waarna de olifant er doorheen struinde op zoek naar iets eetbaars.

olifanten eten plastic afval
Olifanten zoeken in Zuid-Afrika tussen afval naar voedsel | Foto: screenshot video News24/YouTube

Vele diersoorten hebben te maken met massale sterfte vanwege de grote hoeveelheden plastic zwerfafval die in de natuur terecht komen. Eerder schreven wij al over de ernstige gevolgen hiervan. Zo overleed de Australische dolfijn Luca vorig jaar doordat hij in afval verstrikt raakte, wat een grote opruimactie op gang bracht. Helaas blijven soortgelijke gevallen nog altijd voorkomen. Ook landdieren worden blootgesteld aan zwerfafval, zoals olifanten in India en Afrika.

Olifanten eten plastic

Normaal gesproken zijn olifanten herbivoren en eten zij plantaardig materiaal, waaronder gras, fruit en boomschors. Doordat zij hun habitat echter steeds meer met mensen moeten delen ontstaan er conflicten. Volgens de fotograaf die de olifant in West-Bengalen vastlegde, Pranab Das, werd de olifant verleid door de geur van het afval. Op de beelden via Facebook valt te zien hoe de olifant het afval met zijn slurf op zijn rug gooit tijdens het doorzoeken ervan. Dit is niet de eerste keer dat een olifant werd gespot tijdens het eten van plastic in West-Bengalen. In september 2017 deelde The Sun een soortgelijke foto.

https://www.facebook.com/keepmassbeautiful/posts/3241195319320990

 

Dat deze olifant niet de enige is die zich tegoed heeft gedaan aan afval is dus wel zeker. Ook werd er in India twee jaar terug een twintig jaar oude olifant dood aangetroffen, waarvan het darmkanaal geblokkeerd bleek door een lang stuk plastic. Daarnaast werd dit probleem ook op andere locaties in Azië gesignaleerd. Zo werden er plastic tassen, chipszakken en andere plastic troep gevonden in uitwerpselen van olifanten langs de snelweg in Thailand. Deze twee landen behoren tot de grootste plastic afvalproducenten ter wereld.

Ook in Zuid-Afrika komen olifanten om het leven na het eten van plastic afval:
.

.

Hoe het nu met de olifant gaat op de recente beelden uit West-Bengalen is onbekend, maar dat er al vaker olifanten overleden door het eten van plastic is helaas een feit. Fotograaf Pranab Das:

“Ik hoop dat de foto mensen aanspoort om te stoppen met vervuilen.”

Bronnen:

Door afval gestorven dolfijn Luca inspireert tot grote opruimactie

.
©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap